Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre hemangiomul copilului

Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre hemangiomul copilului

Hemangiomul este o tumoare benignă care constă într-o aglomerare de vase de sânge care apare de obicei pe piele, dar poate afecta și organele interne. Majoritatea hemangioamelor sunt inofensive și nu au nevoie de tratament. Uneori poate fi nevoie de intervenție chirurgicală sau de medicamente. 

Afectează până  la 10% dintre bebeluși și este  prezentă mai mult la fete. Hemangioamele pot fi prezente încă de la naștere și cresc rapid în primele luni de viață, apoi încep să se retragă singure. 

Circa 50% dintre hemangiomele cutanate se resorb complet până la vârsta de 5 ani, iar 70-90% până la 9 ani. Atunci când  afectează funcții vitale sau aspectul estetic este necesară intervenția medical. Dacă apar pe organele interne este nevoie de tratament, care poate fi însă lung și complicat. 

Hemangiomul este o malformație vasculară care apare la sugari și la copiii mici, dar poate să apară și la adulți. Este o excrescență benignă a vaselor de sânge, care poate lua forma unui nodul de culoare roșie sau purpurie pe piele.

Există două tipuri principale de hemangioame:

-hemangiom cutanat: apare pe piele, cel mai adesea pe față, scalp, spate sau piept.

-hemangiom intern: se formează pe organele interne, cum ar fi ficatul, coloana vertebrală sau creierul, și este mai grreu d e depistat. 

Cauzele apariției hemangiomului

Nu se știe cu exactitate cauzele apariției hemangiomului. Cercetările sugerează că ar putea fi vorba de factori genetici ori de schimbările hormonale din organismul mamei. 

Hemangioamele apar mai frecvent la:

-fete (sunt de trei ori mai frecvente la fete decât la băieți)

-sugarii prematuri

-bebelușii cu greutate mică la naștere

În majoritatea cazurilor, hemangioamele sunt prezente la naștere sau apar în primele săptămâni de viață. Ele tind să crească rapid în primele 6-12 luni, după care încep să involueze (adică să se micșoreze) și, în multe cazuri, dispar complet până la vârsta de 10 ani.

Simptomele hemangiomului

Simptomele hemangioamelor variază în funcție de locația și dimensiunea lor. În general, hemangioamele cutanate sunt vizibile sub formă de:

-pete roșii sau mov care arată ca o vânătaie sau o umflătură mică

-leziuni care cresc rapid în primele luni de viață

-textură fină sau rugoasă, în funcție de dezvoltarea leziunii

Dacă hemangiomul este localizat pe un organ intern, simptomele pot fi mai greu de diagnosticat și pot depinde de organul afectat.

Un hemangiom hepatic poate provoca:

-durere abdominală

-greață sau vărsături

-balonare

Dacă apar în creier, dezvoltarea lor poate afecta  grav sănătatea copilului.

Totodată, hemangioamele cutanate pot ridica probleme dacă se află pe ploape sau în gură. 

Când trebuie să mergi la medic

-dacă hemangiomul crește rapid și provoacă disconfort sau durere

-dacă afectează funcționarea normală a organelor (vederea, respirația, alimentația)

-dacă apare sângerare frecventă sau ulcerație

-dacă observi semne de infecție, cum ar fi roșeața, căldura sau secreția de puroi din leziune

Medicul va recomanda o evaluare suplimentară și, dacă este necesar, tratament.

Diagnostic și tratament pentru hemangiom

Diagnosticarea hemangiomului se face, de obicei, printr-o examinare vizuală. Hemangioamele cutanate sunt ușor de recunoscut. Îmsî hemangioamele interne necesită investigații suplimentare.

Medicul poate recomanda o ecografie pentru a evalua hemangioamele interne sau pentru a confirma prezența acestora.

Se poate face și o tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN), mai ales dacă hemangiomul este localizat pe organele interne sau când medicul dorește să evalueze dimensiunea acestuia.

În cazuri rare, când aspectul leziunii nu este clar, medicul poate preleva o mostră de țesut pentru a exclude alte afecțiuni.

Multe hemangioame nu au nevoie de tratament deoarece se reduc și dispar în timp. Dacă acesta crește însă prea repede ori provoacă probleme funcționale ori estetice, există mai multe opțiuni. 

Hemangioamele cutanate pot fi tratate prin aplicarea unei creme cu hidrocortizon, pe  termen limitat, sau preparată în farmacie, aceasta din urmă având ca substanță activă un beta-blocant.

De altfel, și tratamentul oral, recomandat în cazul hemangioamelor interne, constă de obicei în administrarea de propanolol, fiind cel mai eficien în reducerea acestuia. 

O altă opțiune este utilizarea laserului pentru hemangioamele superficiale care au lăsat urme după retragere și afectează aspectul estetiv. 

Intervenția chirurgicală este aleasă doar în cazuri severe, dacă hemangiomul afectează un organ sau provoacă complicații, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: parinti copii hemangiom
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri