Hreanul conține numeroase vitamine precum fier, potasiu, calciu, saruri și magneziu. Este folosit în tratarea bolilor respiratorii și astm. Deși are un gust puternic care nu este pe placul tuturor, hreanul este foarte sănătos. Ceea ce puțină lume știe, hreanul are și efect laxativ și decongestionant, scrie clicksanatate.ro.
Astfel că dacă aveți o răceala care nu vă lasă să respirați normal, hreanul vă poate ajuta. Cea ma bună metodă de a consuma hrean este în stare crudă în salate sau sosuri, însă pentru a-l folosi la capacitate maximă se poate consuma și siropul de hrean.
Cum se prepară
Se dă prin răzătoare o rădăcină de hrean și se adaugă câteva lingurițe de miere, lăsându-se la macerat. Se strecoară cu ajutorul unui tifon până se obține siropul. Se consumă câte trei lingurițe pe zi pentru diverse afecțiuni precum: bronșită și astm.
Totodată, cercetătorii norvegieni au descoperit că rădăcina de hrean conţine mici cantităţi de titan izotopic. Titanul este un metal tranziţional ce are un rol important în fiziologia sistemului nervos central. Specialiştii au demonstrat că respectivul izotop de titan, întâlnit exclusiv în hreanul alb, are un rol foarte important în realizarea irigării cu sânge a scoarţei cerebrale.
Studiile efectuate de cercetătorii norvegieni au arătat că titanul izotopic din hrean reduce cu până la 90% riscul apariţiei stărilor depresive în cazul consumului zilnic de 1,25 grame.