Jurnalul.ro Editoriale Iarna, o afacere costisitoare

Iarna, o afacere costisitoare

de Dan Constantin    |   

Cât influențează frigul extrem bugetul României? Nu apar cifre care să cuantifice sporul de cheltuieli pe ansamblul econonomiei impuse de căderile de zăpadă și de temperaturile scăzute. Caracterul vag al prognozelor, care nu pot indica limitele extreme ale fenomenelor iernii, face din acțiunea de pregătire a investițiilor necesare o lucrare cu marje mari de aproximare.

Sistemul energetic, aflăm, este încordat pentru a trece și următorul val de geruri. Vârful de consum se acoperă prin introducerea unor capacități suplimentare de producție a energiei. Lucru simplu în teorie, dar tehnic și economic realizat cu mari eforturi. Capacitățile de rezervă sunt cele mai scumpe, deoarece sunt menținute în stare de așteptare, pregătite să intervină doar în câteva momente pe parcursul unui an. Capacitățile respective sunt cele mai oneroase la costurile de întreținere, se amortizează greu și sunt, pentru companii, o pacoste.

Nu există în legislație o măsură de compensare a acestor investiții care sar, evident, din orice grilă de eficiență. Prețul energiei de vârf nu acoperă povara. O judecată sumară ar spune că, în condițiile de interconexare, vârful de consum s-ar putea trece cu energie din import. Cum rezolvi problema când și vecinii se află sub valul de frig? România nu a putut oferi Bulgariei ajutorul solicitat zilele trecute. Franța este și ea în prag de criză de consum pentru că nu poate acoperi vârful de sarcină, deși se află lângă Germania, Belgia, Elveția, Italia, țări care au sisteme energetice performante, dar și ele cu rezerve reduse pentru stări de criză. Un SMURD energetic regional ar fi un organism util după experiențele din aceste zile.

La primării situațiile sunt și ele complicate. Mereu criticată pentru lentoarea intervențiilor, autoritatea locală ar trebui să aibă mijloace tehnice și resurse umane special dimensionate pentru valurile de zăpezi greu de anticipat. Mii de mașini, o armată de ,,lopătari”, gata să intervină la primii fulgi și ținuți în priză până la ieșirea din iarnă. După ce va trece vâjul acestor zile, o analiză a costurilor s-ar impune pentru a pune pe masa celor care critică vehement autoritățile necesarul de finanțare și, mai ales, impozitele și taxele suplimentare pe care le-ar impune o săritură fără griji peste ,,hopul zăpezii”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri