Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ilan Laufer crede in ideea de criptomonede!

Ilan Laufer crede in ideea de criptomonede!

Tehnologia criptomonedelor ar trebui să fie reglementată, să o înţelegem, să vedem care sunt părţile ei bune şi să vedem cum poate fi implementată în economia reală, susţine Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

 

'Cred că este o piaţă cu o dinamică specială. Atunci când discutăm despre criptomonede, discutăm în primul rând de bitcoin. Este o piaţă mult mai volatilă decât o piaţă normală. Lucrul acesta poate să atragă pe deoparte mari investitori, asta se şi întâmplă. Este un nou sistem care se bazează foarte mult pe încrederea celor care folosesc blockchain, celor care folosesc moneda. Este puţin diferit faţă de alte acţiuni listate sau alte proprietăţi pe care ai putea să le achiziţionezi prin intermediul burselor de valori', a declarat Laufer.

El crede în ideea de criptomonede şi este de părere că viitorul şi modul în care tranzacţionăm va fi afectat de această industrie.

'Cred foarte tare în ideea de criptomonede şi cred că viitorul şi modul în care tranzacţionăm, modul în care băncile se comportă va fi afectat inclusiv de dezvoltarea acestei noi industrii. Este un challenge pentru sistemul bancar pentru că această zonă nu este foarte bine reglementată şi cred că ar trebui să fie totuşi. Este o zonă în care circulă foarte mulţi bani, capital, dar pe de altă parte este o nouă tehnologie. Trebuie să o înţelegem şi să vedem care sunt părţile ei bune şi cum poate să fie implementată în economia reală. Lucrul acesta se întâmplă cu paşi rapizi. Este unul dintre puţinele proiecte care a luat prin surprindere pe toată lumea la nivel global. Acum vedem diverse state care se grăbesc şi vor să adopte inclusiv proceduri legale pentru a reglementa transferul, modul de funcţionare şi aşa mai departe', a explicat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Potrivit acestuia, piaţa aceasta oferă foarte multe oportunităţi, dar pe de altă parte 'există şi fluctuaţii de la o oră la alta cu 15% la valorilor'. 'Poate să existe şi un risc dacă există un entuziasm prea mare, investeşti şi nu cunoşti foarte bine', a precizat Laufer.

Cripto-moneda Bitcoin s-a apreciat cu peste 50% în această săptămână, când a atins, pentru prima dată în istorie, o valoare de peste 16.000 de dolari. Vineri dimineaţă, pe pieţele din Asia, cotaţia bitcoin a scăzut cu peste 12%, sub pragul de 15.000 de dolari după ce, cu câteva ore înainte, a atins, pentru scurt timp, valoarea de peste 16.000 de dolari.

Ascensiunea meteorică a Bitcoin, de la mai puţin de 1.000 de dolari la începutul anului la peste 16.000 de dolari în prezent, a atras atenţia autorităţilor de reglementare din întreaga lume. Anumiţi bancheri şi economişti, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat că această cripto-monedă ar trebui interzisă.

Pe de altă parte, organismul de reglementare a pieţelor financiare din SUA a permis, săptămâna trecută, unui număr de doi operatori, CME Group şi CBOE Global Markets, să ofere contracte futures în bitcoin, scrie agerpres.

De asemenea, ASX Ltd., principala platformă pentru acţiuni şi produse derivate din Australia, a anunţat că va utiliza tehnologia blockchain (de stocare şi transmitere de informaţii care funcţionează fără un organ central de control) pentru a trata tranzacţiile în bitcoin. Potrivit analiştilor, acest lucru ar urma să dea un nou elan tranzacţiilor cu Bitcoin.

Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei, după cum explică specialiştii în domeniu.

Subiecte în articol: ilan laufer criptomonede bitcoin
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri