Jurnalul.ro Cultură Muzica În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio

În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio

de Magdalena Popa Buluc    |   

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

În acest an, în Joia Mare (21 aprilie 2022), de la 19.00, sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU, vor evolua pe scena Sălii Radio două dintre ansamblurile Radio România: ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU).

Programul serii se va deschide cu Simfonia nr. 49 - La Passione, partitură semnată de HAYDN, considerat un părinte al simfoniei și creator a 104 simfonii. Seara va continua cu Recviem  în do minor pentru cor şi orchestră semnat de compozitorul italian LUIGI CHERUBINI, lucrare ce a stârnit admirația unor mari compozitori ca Schumann, Berlioz, Brahms și Beethoven, fiind interpretată la înmormântarea celui din urmă.

 

Reputația profesională a dirijorului CRISTIAN OROȘANU a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atât pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al-2-lea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri