Jurnalul.ro Cultură Muzica Încheierea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene marcată în Portugalia printr-un concert extraordinar al Corului Bach al Bisericii Negre din Brașov

Încheierea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene marcată în Portugalia printr-un concert extraordinar al Corului Bach al Bisericii Negre din Brașov

de Magdalena Popa Buluc    |   

În data de 27 iunie 2019, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează încheierea Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, printr-un concert extraordinar susținut de Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov, la Biserica Mânăstirii Ieronimilor (Jerónimos) din Lisabona, unul dintre cele mai prestigioase lăcașe de cultură şi de cult ale Portugaliei.

Începând cu ora 17.00, Corul Bach, condus și acompaniat de organistul Steffen Schlandt, va interpreta lucrări vocale și de orgă care privilegiază bogăția muzicală a României şi Portugaliei, reprezentante ale latinităţii, situate la extremităţile estică şi vestică ale Europei. Programul concertului cuprinde lucrări corale de marcă din cele două țări, alături de capodopere ale muzicii clasice europene.

La manifestare sunt invitate oficialități portugheze, personalități ale vieții publice lusitane, membri ai corpului diplomatic, ai diasporei românești și mass media.

Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov a fost înființat în anul 1933 de către cantorul Victor Bickerich, fiind cel mai vechi cor transilvan cu funcționare neîntreruptă. Marele organist Hans Eckart Schlandt preia conducerea sa în 1965 iar în 1993 desprinde din el Corul de tineret Bach. Începând cu anul 2004, Steffen Schlandt este dirijorul, atât al corului de tineret, cât și al Corului Bach. Repertoriul formației cuprinde piese din perioada Evului Mediu până la modernism.

Steffen Schlandt a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima“ (prof. Ursula Philippi) din Cluj, România. A fost bursier DAAD (Serviciul German de Schimb Academic) şi al Asociației Diakonisches Werk, la Facultatea de muzică din Trossingen (prof. Christoph Bossert), apoi la Würzburg. A participat la restaurarea mai multor orgi din patrimoniul transilvan (Braşov, Rupea, Bod, Hamba etc.). A concertat în Germania, Franţa, Elveţia, Suedia, Italia, Croaţia, Israel, Ungaria şi România. Din 2004 este dirijorul corului „Bach“ şi organist al Bisericii Evanghelice C.A. din Braşov (Biserica Neagră). În prezent este profesor asociat la Facultatea de Muzică din Braşov şi coordonatorul grupului Capella Coronensis.

Steffen Schlandt cântă pentru a patra oară în Portugalia, fiind anterior invitat să participe la festivalul "Crăciun la Lisabona" (2015, împreună cu grupul Capella Coronensis) și la marea celebrare a Zilei Europei de la Mânăstirea Mafra din anul 2017.     

Mânăstirea Ieronimilor este cel mai prestigios lăcaș de cultură şi de cult din Lisabona, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1983. Regele Manuel I a fost cel care a comandat construirea sa, pentru a comemora călătoriile şi realizările lui Vasco da Gama, lucrările fiind încheiate la începutul secolului XVI. Adăpostește mormintele lui Vasco da Gama și al lui Luís de Camões, monumentul fiind vizitat de peste un milion de turiști anual.

Aripa vestică a mânăstirii, care a fost construită în anii 1850, găzduieşte două dintre cele mai notabile muzee din Lisabona, inclusiv Muzeul Naţional de Arheologie, unde Ambasada României și ICR Lisabona au organizat, în 2018, Sezonul Cultural Românesc.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri