Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Semnal prost pentru Europa: inflația s-a oprit, Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânzile

Semnal prost pentru Europa: inflația s-a oprit, Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânzile

de Redacția Jurnalul    |   
Semnal prost pentru Europa: inflația s-a oprit, Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânzile

Un semnal prost pentru Europa: Inflaţia s-a oprit din scădere, ceea ce face probabil ca Banca Centrală Europeană să majoreze dobânzile, anunță Ziarul Financiar.

Inflaţia din zona euro a încetat să mai încetinească în luna august. În urma ultimelor date, oficialii Băncii Centrale Europene sunt puşi în faţa unei dileme, fiind nevoiţi să evalueaze presiunile inflaţioniste în raport cu decizia de a pune pauză creşterii ratei dobânzii, raportează Bloomberg.

Preţurile de consum au crescut cu 5,3% faţă de anul precedent, fiind de peste 2,5 ori mai mari decât obiectivul urmărit de factorii de decizie. O măsură subiacentă care elimină elementele volatile a încetinit, aşa cum era de aşteptat, pentru a ajunge exact la acelaşi nivel cu indicatorul principal.

Aşa-numita cifră de bază este cea mai importantă pentru oficialii BCE care se pregătesc să judece peste două săptămâni dacă ritmul de creştere din ce în ce mai slab în blocul de 20 de ţări va răci suficient de mult presiunile asupra preţurilor şi, în cele din urmă, va asigura o inflaţie de 2%. În caz contrar, aceştia ar putea majora pentru a zecea oară consecutiv rata de depozit la un nivel record de 4%.

După publicarea datelor, traderii au continuat să reducă pariurile privind noile creşteri ale costurilor de împrumut ale BCE, estimând la 30% şansele ca o astfel de măsură să aibă loc luna viitoare. Euro şi-a extins pierderile, iar obligaţiunile au câştigat, pe măsură ce se apropie finalul ciclului de înăsprire a politicii monetare a băncii centrale.

Dilema în care se află oficialii a fost articulată la începutul zilei de joi de Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, în remarci care au părut să coincidă cu comentariile colegului său finlandez, Tuomas Valimaki, care a declarat la începutul săptămânii că rezultatul este „total deschis".

„În cazul în care vom considera că măsurile actuale nu sunt compatibile cu o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta noastră de 2%, ar fi justificată o nouă majorare a ratelor dobânzilor", a spus Schnabel. „În cazul în care evaluarea noastră a transmiterii politicii monetare sugerează că ritmul inflaţiei decurge aşa cum se doreşte, ne-am putea permite să aşteptăm până la următoarea noastră şedinţă pentru a aduna mai multe dovezi”.

Preşedinta Christine Lagarde a evitat o declaraţie clară referitoare la viitoarele acţiuni ale băncii centarle, în timp ce unii dintre colegii săi au semnalat deja o preferinţă pentru o nouă creştere de un sfert de punct.

O uşoară încurajare pentru factorii de decizie politică a fost reprezentată de dovezile de încetinire a inflaţiei serviciilor în cifrele regionale generale. Aceasta se situează acum la 5,5%, în scădere de la 5,6% în iulie. Creşterea preţurilor de consum din Italia a încetinit, de asemenea, mai mult decât se anticipa, ajungând la 5,5%.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: inflatie banca centrala europeana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri