Jurnalul.ro Ştiri Social Îngrăşăminte naturale pentru flori şi legume

Îngrăşăminte naturale pentru flori şi legume

Îngrăşămintele naturale sunt cel puţin de eficiente ca cele chimice. În plus, sunt gratuite, şi-s la îndemână. De fapt, sunt reziduuri comune, rezultate din activităţile casnice de zi cu zi.

 

Cojile de banană, bogate în potasiu, favorizează dezvoltarea plantelor cu flori din grădină şi le ajută să etaleze cele mai frumoase culori. Taie în bucăţele mici cojile şi îngroapă-le la rădăcina plantelor. Este un truc ideal pentru trandafiri, dar poate fi folosit şi pentru alte specii cu flori.

Un alt îngrăşământ natural este zaţul de cafea - de la cafeaua neîndulcită, atenţie! Zaţul e bogat în azot şi în fosfaţi, hrăneşte planta şi alungă muştele şi alte insecte. Poţi să adaugi puţin zaţ şi în pământul din ghiveci, şi în solul din grădină în care cresc plantele preferate. După ce ai turnat zaţul, amestecă-l cu pământul.

Cojile de ou nu trebuie aruncate la coş, fiindcă sunt eficace ca îngrăşământ pentru plante, inclusiv pentru ierburile aromatice şi pentru legumele pe care le-ai cultivat în jardiniere. În plus, alungă furnicile, limacşii şi melcii.  Lasă cojile să se usuce la soare, apoi pune-le între două foi de ziar şi zdrobeşte-le, rulând deasupra hârtiei o sticlă sau un făcăleţ. Pudra obţinută se pune la piciorul plantelor, amestecând-o cu pământul.

Apa în care ai fiert legumele, ouăle, pastele este şi ea bună de îngrăşământ - cu condiţia să nu fi adăugat la fiert sare, zahăr, condimente, oţet. Lasă să se răcească lichidul, apoi foloşte-l pentru a uda plantele de interior.

Cenuşa-minune

Dacă reuşeşti să faci rost cenuşă de lemn, foloseşte-o cu încredere pe post de îngrăşământ. În plus, cenuşa luptă contra bolilor planteişi alungă melcii şi limacşii. Cerne cenuşa, ca să rămâi doar cu particulele fine, apoi pulverizeaz-o la piciorul plantei, amestecând uşor cu pământul. Poţi folosi şi o soluţie, obţinută dintr-un kilogram de cenuşă în 5 litri de apă. Obţii un lichid gri, pe care îl foloseşti ca să uzi plantele, după ce ai agitat soluţia în prealabil.

Plantele au nevoie doar de 3 compuşi nutritivi: azot, fosfor şi potasiu. Azotul este bun pentru dezvoltarea frunzelor, fosforul - pentru flori şi fructe, potasiul - pentru sănătatea plantei.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri