Deși există multe sfaturi pentru a ține melcii departe de curtea ta, s-ar putea să fii surprins să afli că zațul de cafea folosit poate fi un factor de descurajare natural și eficient împotriva acestor dăunători care mănâncă frunze. Cofeina are un efect puternic asupra melcilor, respingându-i din zonă,și chiar și soluțiile slabe de cofeină îi pot ucide. Textura abrazivă a zațului de cafea va irita corpurile lor moi atunci când intră într-o zonă unde l-ai presăart..
Aceasta face ca zațul de cafea să fie la fel de eficient ca alte remedii casnice, cum ar fi cojile de ouă sau banda de cupru. Este, de asemenea, o soluție ecologică, oferind protecție fără utilizarea pesticidelor dăunătoare care ar putea afecta sănătatea solului. Pe lângă faptul că resping melcii, zațul poate ajuta la fertilizarea ierbii, motiv pentru care ar trebui să începi să presărați resturile de zaț de cafea pe gazon. Pe măsură ce se descompun, acesta eliberează azot în sol, acționând ca un îngrășământ ușor. Natura ușor acidă a cafelei o face deosebit de utilă pentru plantele care iubesc acidul, cum ar fi trandafirii, afinele și azaleele.
Cum să folosești zațul de cafea împotriva melcilor
Vei dori să creezi o barieră protectoare de aproximativ 5-7 cm lățime în jurul plantelor sensibile. Concentrează-te pe crearea unei linii continue, mai degrabă decât pe grămezi împrăștiate deoarece melcii se vor deplasa în cele din urmă în jurul golurilor pentru a evita cafeaua.
Dacă folosești recipiente, zațul de cafea poate avea o dublă funcție de combatere a dăunătorilor și de mulci atunci când este amestecat cu alte materiale.
Cel mai bun moment pentru a adăuga zațul este seara, când melcii încep să devină activi, și acordă o atenție deosebită oricăror zone în care vezi daune la frunze sau urme de mâzgă.
Există câteva greșeli importante de începător pe care vei dori să le eviți atunci când folosești zaț de cafea în grădină.
Nu folosi niciodată un strat prea gros, deoarece acesta se poate compacta și poate împiedica apa să ajungă la sol.
De asemenea, vei dori să eviți plasarea zațului direct pe tulpinile plantelor, unde retenția de umiditate ar putea favoriza putrezirea.
Unele plante, cum ar fi roșiile și lavanda, preferă solul alcalin și pot suferi de pe urma aplicării excesive de cafea.
Folosiește întotdeauna zaț rece, preparat, mai degrabă decât proaspăt, deoarece zațul fierbinte poate dăuna ecosistemului solului, potrivit yahoo.com.