Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerile din comerţ au crescut în primele cinci luni cu 8%. În mai, creşterea a fost de 5,7%

Afacerile din comerţ au crescut în primele cinci luni cu 8%. În mai, creşterea a fost de 5,7%

de Redacția Jurnalul    |   

Afacerile din comerţ au crescut în primele cinci luni cu 8%, sustinute de mai ales de produsele nealimentare şi carburanti, după ce, în mai, creşterea a fost de 5,7%, anunță Ziarul Financiar.

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în primele cinci luni ale anului cu 8%, fată de perioada similară din 2023, şi cu 6,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit INS.

În luna mai, afacerile din comert au scăzut faţă de luna aprilie 2024, atât ca serie brută cu 1,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%.

Faţă de luna mai 2023, comertul a avut un avans de 5,7%, brut, şi de 6,1% ajustat.

În primele cinci luni, avansul vânzărilor din retail a fost sustinut mai ales de produsele nealimentare (+13,3%) şi de carburanti (+4,5%), în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun s-au majorat cel mai putin, cu 3,5%.

AJustat sezonier, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 11,5%, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 3,7% şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,8%).

În luna mai, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, creşterea de 5,7% a fost sustinută de vânzările de produse nealimentare (+7,9%) şi de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a avut un plus de doar 0,5%.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: ins afaceri comert
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri