Vineri, 12 iulie, la Biserica Catolică Văliug, de la ora 11:00 va avea loc concertul formației Mindthegap Trio – trupă românească de jazz experimental, născută exclusiv dintr-o pasiune îndelungată pentru muzică și jazz. Stilul lor unic este definit de un sunet melodic complex cu accente de muzică de film, nu jazz, fusion și rock progresiv. Pasiunea de o viață pentru muzică l-a determinat pe fondatorul și compozitorul Ștefan Ormenișan să formeze acest grup tânăr, care combină stilurile jazz și rock pentru a crea un sunet cinematic atmosferic captivant. Alături de Ștefan Ormenișan, din formație mai fac parte Alex Cioată (bas) și Tamas Iszlai (tobe). Concertul formației Mindthegap Trio este o compoziție eclectică a ceea ce înseamnă adevărata pasiune pentru stilurile muzicale îndrăznețe.
De la aceeași oră, pe scena de la Văliug va avea loc Cári Tibor Project - Sculpting Sounds, un proiect muzical electro-acustic, care îmbină diferite stiluri muzicale, de la clasic la electronic, jazz, world music. Sunt povești sculptate prin sunete și povestite de compozitorul și pianistul Cári Tibor, cel care a primit premiul acordat de ICR pentru cea mai bună muzică originală şi sound design în cadrul ediției din 2024 a Galei Premiilor UNITER, și de Szabó J. Attila - violoncelistul Filarmonicii din Cluj Napoca. Colaborarea lor la acest proiect a început în 2020, de atunci muzicienii susținând concerte în mai multe festivaluri din România și Ungaria. Pentru Gărâna Jazz Festival 2024, au invitat-o să contribuie la „sculptarea” sunetelor pe Patricia Marchiș - saxofon.
Duminică, 14 iulie, la Biserica Catolică Văliug, concertează formațiile Amphitrio și Nonconformist Anthology. Amphitrio este un proiect care a luat naștere în 2020, atunci când ideile muzicale și sinergia de grup au devenit convergente, așa încât celor trei li s-a ivit ocazia să-și concretizeze planurile muzicale. Andrei Petrache este pianist și compozitor și împreună cu basistul Mike Alex și percuționistul Philip Goron formează un trio cu un solid background de muzică clasică și alternativă, cei trei fiind studenți sau absolvenți de Conservator. Povestea din spatele acestei componențe vorbește despre prietenii strânse și despre plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, în ciuda faptului că fiecare dintre cei trei activează, în paralel, în multiple alte proiecte. Repertoriul lor conține piese originale, scrise de Andrei Petrache special pentru această formulă de trio, într-o zonă de jazz modern cu influențe din jazz-ul contemporan nordic și culori balcanic-orientale. Cea mai recentă performanță a trioului constă în obținerea premiului pentru cea mai bună compoziție, acordat în cadrul Jazz in the Park Competition (2023).
Nonconformist Anthology este o trupă timișoreană nouă în peisajul jazzului românesc. Alcătuită dintr-o echipă talentată de muzicieni creativi - Alexandru Ciocan, clarinet & clarinet bas; Lucas Kohl, claviaturi; Gabriel Timar, bas & Synts; Luca Dumitru, tobe - influențați de comunitatea, cultura și sunetele orașului natal, Nonconformist Anthology interpretează standarde de jazz cu aranjamente complexe și compoziții moderne proprii.
Parteneriatul dintre ICR și Gărâna Jazz Festival datează din anul 2010. Institutul Cultural Român susține în permanență scena românească de jazz, atât în contextul unor evenimente derulate în țară, cât și prin participări ale muzicienilor români în spațiul internațional. Cel mai elocvent exemplu este organizarea participării cu stand, în 2023 și 2024, a României la Jazzahead! Bremen, Germania, unul dintre cele mai importante târguri internaționale destinate profesioniștilor și artiștilor din lumea jazzului.