Jurnalul.ro Cultură Carte „Întâlnire la muzeu” cu Marina Constantinescu

„Întâlnire la muzeu” cu Marina Constantinescu

de Magdalena Popa Buluc    |   

Muzeul Național de Artă al României vă invită marți, 23 noiembrie 2021, ora 18.00, la o nouă „Întâlnire la muzeu”. De această dată, invitata lui Călin Stegerean va fi cunoscuta realizatoare de televiziune și critic de teatru Marina Constantinescu. În cadrul întâlnirii care va avea loc doar online, pe pagina de Facebook a MNAR, va fi purtat un dialog despre problemele actuale ale culturii din România, despre inserția tot mai vizibilă a artelor plastice în spectacolele de teatru și despre vizibilitatea artiștilor români în spațiul internațional.

Evenimentul face parte din seria activităților pentru public desfășurate în zilele când spațiile expoziționale sunt închise. „Întâlnire la muzeu” este un proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice.

Marina Constantinescu este absolventă a Facultății de Filologie-Litere a Universității București, totodată este un apreciat critic de teatru și cronicar dramatic al revistei România literară. Este colaboratoare a Radio Europa Liberă și începând cu 2001 este realizatoarea emisiunii “Nocturne”, o producție TVR 1. Director al Festivalului Național de Teatru pentru edițiile 2005-2007; 2014-2019, Marina  Constantinescu s-a  remarcat prin activitatea de eseist și scriitor semnând două volume de autor: “Danaidele - istoria unui spectacol” și “ A fost o data in România”. Are în portofoliu o serie importantă de premii și distincții profesionale:  Premiul Uniter (1997) - pentru cel mai bun critic de teatru, Marele Premiu A.P.T.R. (2010) - pentru seria “Nocturne” - TVR 1, Premiul Președintelui UNITER (2017), Premiul de Excelență UNITER (2020), Premiul Academiei Române “Aristitza Romanescu” (2018); a fost decorată de Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler (2018).

Este membru fondator al Fundației Teatrul Act şi al Teatrului Act, primul teatru independent din România și a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. A predat Istoria cenzurii şi Istoria teatrului şi a spectacolului de după cel de-al doilea război mondial şi până astăzi, în Europa Centrala şi de Est, în calitate de profesor invitat la Academia de Teatru de la Limoges.

 

Subiecte în articol: marina constantinescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri