Inflația mare, coroborată cu dobânzile mici oferite de bănci, fac puțin atractivă constituirea unui depozit la termen. Plasarea economiilor în monedă străină este o soluție atractivă pentru mulți dintre noi, dar instabilitatea politică ridică semne de întrebare consistente. Dolarul nu mai pare la fel de tentant, Euro este subminat de interior de Euroscepticii care își doresc spargerea Uniunii Europene în vreme ce Francul Elvețian pare o investiție sigură, dar fără să ofere un randament atât de bun pe cât ne-ar plăcea.
În acest peisaj sumbru al viitorului financiar, iată că există și câteva raze de soare: în ultimii zece ani, randamentul investițiilor în bijuterii a depășit randamentul acțiunilor, al investițiilor imobiliare și al aurului. Astfel, conform Art Market Research, în ultimul deceniu s-a înregistrat o creștere a bijuteriilor de epocă cu 80%. Asta înseamnă că bijuteriile merită tratate nu doar ca opere de artă, ci și ca investiție pe termen mediu sau lung. Bineînțeles că pentru o astfel de investiție nu este nevoie doar de bani, foarte importante sunt materialele din care sunt făcute bijuteriile, modelul și stilul acestora precum și capacitatea vânzătorului de a oferii produse de încredere, însoțite de certificate de calitate, așa cum o face AGS Bijuterie din Piata Romana - Bucuresti, un reper al excelenței pe piața bijuteriilor de la noi din țară.
Atunci când ne gândim la bijuterii, probabil că primul lucru care ne vine în minte este aurul. Acest metal rar este folosit adesea în fabricarea bijuteriilor, dar trebuie să vedem de ce poate fi considerat o investiție atractivă. În primul rând, Consiliul Mondial al Aurului arată că pentru fiecare creștere cu 1% a ratei inflației, prețul aurului pur crește cu 2,6%. Astfel, dacă la începutul anilor 2000 prețul aurului era de aproximativ 320 de dolari pe Uncie, în 2020 acesta a urcat până la 2000 de dolari pe Uncie. Am folosit Uncia în exemplul nostru pentru că aceasta este unitatea de greutate folosită la nivel internațional de bănci și de casele de bijuterii. Dar să ne întoarcem la aur și să subliniem faptul că este evident că performanțele sale sunt remarcabile în raport cu alte mărfuri. Iar aici vorbim despre aurul fizic, însă atunci când luăm în calcul investiția în bijuterii lucrurile se pot schimba substanțial. Funcție de modul în care au fost lucrate și de includerea în piesa decorativă a altor elemente, ca pietrele prețioase, diamante sau perle, prețul unei bijuterii poate să atingă valori impresionante. Trebuie să subliniem că în timp s-a dovedit că modelele clasice de bijuterii tind să ofere un randament mai mare decât modelele ce sunt în trend la un anumit moment. Pentru o investiție profitabilă aveți în vedere să alegeți bijuterii de calitate, fabricate din aur de cel puțin 14 carate, care să fie însemnate cu ștampila bijutierului. Aceste elemente vă vor asigura o șansă cu 30% mai mare de a le vinde la un preț bun într-un timp scurt.
Dar nu numai aurul are o excelentă valoare de piață, iar atunci când vorbim despre bijuterii trebuie să acordăm atenția cuvenită și diamantelor. Acestea, la fel ca și aurul, înving efectele inflației, calificându-se fără emoție în rândul activelor în care merită să investim. Înainte de a deschide portofelul trebuie să știm că prețul diamantelor de calitate crește constant, unele ajungând și la un randament de 12% pe an! Un astfel de diamant trebuie însă să fie certificat, ulterior luându-se în considerare numărul de carate, tipul de tăiere, claritatea și culoarea. Cele mai prețioase diamante sunt diamantele de lux colorate, acestea constituind o investiție excelentă.
Perlele naturale sunt deasemenea o alegere potrivită atunci când ne dorim o bijuterie deosebită, care să fie în același timp și o investiție profitabilă. Funcție de calitatea lor, prețul poate varia de la câteva zeci de dolari până la milioane! Valoarea perlelor este dată de raritatea lor, doar una din 10.000 ascunde în interiorul său o perlă care poate fi folosită pentru bijuterii. La nivel mondial, perlele pescuite din Marea de Sud sunt unele din cele mai căutate, prețurile fiind cuprinse între 1000 și 150.000 de dolari!
Discutând despre bijuterii este obligatoriu să ne referim și la pietrele prețioase. Cele mai fine dintre ele, și aici ne referim la smaralde, safire și rubine, constituie o investiție sigură, valoarea lor în timp crescând constant. În ciuda incertitudinilor economice, începând cu 1995 valoarea pietrelor prețioase a avut un ritm de creștere de până la 8% pe an!
Safirele, ce au culori variate de la nuanțe de albastru la galben și portocaliu, sunt pietre prețioase impresionante. Cele mai potrivite pentru o investiție sigură sunt safirele albastre ce provin din regiunea Kashmir a Indiei. Prețul mediu al acestora este de 5000 de dolari pe fiecare carat, iar față de anii 80 ai secolului trecut prețurile au crescut de 20 de ori! Destul de mult pentru a ne liniștii în ceea ce privește siguranța plasamentului financiar.
O investiție la fel de interesantă poate fi în rubine. Dar trebuie avut în vedere că rubinele de calitate sunt mai rare, iar prețul acestora se apropie de 100.000 per carat. Și smaraldele, pietre prețioase având culoarea verde închis, pot trezii interesul atunci când ne gândim la o investiție pe termen lung, sigură și profitabilă.
Indiferent ce opțiune alegem, este determinant ca investiția în bijuterii să se facă doar după o documentarea minuțioasă, apelând la toate resursele de răbdare de care dispunem și căutând în mod constant ofertele noi care apar pe piață.