Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Reafirm ambiția României de a-și dezvolta propriul program de energie nucleară

Iohannis: Reafirm ambiția României de a-și dezvolta propriul program de energie nucleară

de Redacția Jurnalul    |   

Construirea de sisteme energetice sigure și rezistente nu a fost niciodată mai importantă ca în aceste vremuri dificile, spune președintele Klaus Iohannis, în mesajul său din deschiderea celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în deschiderea celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei și schimbărilor climatice (P-TECC), găzduite de România la Palatul Parlamentului.

„În aceste vremuri dificile, construirea de sisteme energetice sigure și rezistente nu a fost niciodată mai importantă, deoarece vedem distrugerea cauzată de atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice și civile a Ucrainei, dar și în ceea ce privește urgența critică a acțiunilor climatice. În acest peisaj energetic complex, P-TECC a evoluat într-un parteneriat care dovedește plusvaloarea legăturilor transatlantice în găsirea de soluții pentru diversificarea energiei, securitatea cibernetică energetică, decarbonizare și rezistență economică. România rămâne un puternic susținător al coordonării problemelor energetice strategice, atât la nivel regional, cât și în zona transatlantică. Anul trecut, am găzduit Summitul Inițiativei celor Trei Mări, unde ne-am concentrat pe îmbunătățirea conexiunilor strategice Nord-Sud, în ceea ce privește infrastructura de transport și conectivitatea energetică”, spune Klaus Iohannis în mesajul său.

Mesajul său transmis a fost despre schimbare, competitivitate și necesitatea unei economii performante.

„Este evident că progresul nu poate exista fără economie de piață, concurență loială și antreprenoriat în afaceri. Asta este ceea ce ne propunem să facem pentru România, și în domeniul energetic și în ceea ce privește tranziția verde. Energia a devenit o cale către un viitor mai bun, un leagăn al inovației și, pe baza moștenirii ultimilor ani, un apel la independență și solidaritate. Este evident că securitatea energetică și securitatea națională sunt inseparabile. În ultimii ani, energia a fost folosită de Rusia ca armă pentru a pune presiune asupra statelor UE care sprijină Ucraina. Sunt mândru de răspunsul nostru la aceste amenințări. Criza energetică a fost un test dur, dar Uniunea Europeană a dat dovadă de reziliență în fața adversității. Europa a îmbrățișat umanitatea și aceasta este fundația pe care putem construi un viitor comun”, mai transmite Iohannis.

Potrivit acestuia, următoarele decenii vor aduce cea mai mare transformare industrială a vremurilor noastre.

„Acest lucru creează oportunități uriașe pentru partenerii cu viziuni similare din întreaga lume să își unească forțele și mai mult, pentru a investi în infrastructura de ultimă generație în ceea ce privește energia curată, coridoarele de transport și conexiunile digitale în care oamenii pot avea încredere. Tranziția energetică este în prezent un factor cheie pentru o economie durabilă. Cu toate acestea, odată stabilită direcția, viteza devine instrumentul de reglare fină pentru păstrarea și extinderea competitivității economice a țărilor noastre în contextul global. UE se confruntă acum cu provocări în materie de competitivitate, acționând ca un actor relevant pe piața globală. În acest sens, cel mai verde nu este neapărat cel mai puternic și cred că aceasta este sarcina esențială pentru deciziile de politică publică: să găsim cea mai bună abordare pentru un echilibru optim între obiectivele ecologice și competitivitatea economică”, potrivit președintelui Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că România are multe oportunități valoroase, iar sectorul energetic are un potențial imens: România este a treia țară ca independență energetică din UE și de aceea poate deveni un adevărat furnizor de securitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est.

„În ultimii ani, România a dat dovadă de solidaritate oferind sprijin de tranzit și energie Ucrainei și Republicii Moldova. Reconstrucția Ucrainei și aderarea Moldovei la UE necesită transporturi rezistente și infrastructuri energetice durabile. Având una dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, România susține măsurile convenite menite să atingă obiectivele internaționale și ale UE privind reducerea emisiilor de carbon, pledând în același timp și asupra importanței gazelor naturale și a instalațiilor nucleare sigure pentru o tranziție energetică eficientă. În acest context, reafirm ambiția României de a-și dezvolta propriul program de energie nucleară, prin creșterea capacității centralei noastre nucleare de la Cernavodă, dar și prin explorarea soluțiilor inovatoare, precum tehnologia Reactoarelor Modulare Mici. Bazându-se pe o experiență de zeci de ani în domeniul energiei nucleare, exploatând tehnologii occidentale și lucrând îndeaproape cu Statele Unite și cu alți parteneri cu viziuni similare, România este pregătită să-și joace rolul în ceea ce privește desfășurarea de operațiuni sigure în domeniul energiei nucleare”, a afirmat Klaus Iohannis.

De asemenea, prin proiectele offshore de gaze naturale ale României, regiunea Mării Negre devine o adevărată „masă rotundă” a diplomației energetice, un reper al unității și cooperării, promovând stabilitatea și prosperitatea pe termen lung, potrivit președintelui Iohannis.

El a mai spus că reuniunea de miercuri este un exemplu inspirat de conectare a politicilor publice din țările participante și consideră că cel mai bun mod de a favoriza schimbări de succes și noi oportunități de proiecte este să fie aduse la aceeași masă comunitățile de afaceri și factorii de decizie politică.

„Sunt convins că discuțiile și deciziile luate aici vor deschide calea pentru soluții inovatoare în domeniul politicii industriale, pentru a spori securitatea energetică, pentru a promova creșterea economică și pentru a conduce tranziția verde. Sunt sigur că P-TECC va continua marea muncă depusă până acum, depunând eforturi pentru solidaritate între țările europene și cooperare strânsă cu Statele Unite ale Americii. Vă doresc tuturor succes în continuare în eforturile voastre, sper că veți înfrunta viitorul cu încredere, înțelegând că schimbările mari necesită viziune ambițioasă și hotărâre fermă”, a încheiat mesajul președintele Iohannis.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Klaus Iohannis energie nucleara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri