Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, somat să-l dea afară pe Augustin Lazăr. Preşedintele tace

Iohannis, somat să-l dea afară pe Augustin Lazăr. Preşedintele tace

de Ion Alexandru    |   

Klaus Iohannis tace, de mai bine de patru zile, în legătură cu dezvăluirile referitoare la faptul că Augustin Lazăr a condus, în 1985 şi 1986, Comisia de Liberări Condiţionate de la Penitenciarul Aiud, care a refuzat, în două rânduri, să-l pună în libertate pe disidentul anticomunist Iulius Filip. Tăcerea este cu atât mai scandaloasă, cu cât Asociaţia revoluţionarilor “21 Decembrie 1989”, Asociaţia Deţinuţilor Politici, dar şi lideri de opinie cu notorietate îi cer preşedintelui să-l revoce, urgent, pe Lazăr din funcţia de procuror general al României. Ieri, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu i-a adresat lui Iohannis o scrisoare deschisă în care îl îndeamnă să facă acest minim gest de reparaţie morală şi să semneze decretul de revocare.

“Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, vă scriu pentru a-mi exprima revolta în faţa unei situaţii de o gravitate extremă care răzbate din mass-media ultimelor zile şi despre care nu aţi binevoit să aveţi până acum vreo reacţie. Este vorba despre dezvăluirile terifiante potrivit cărora procurorul general al României, persoană care ar trebui să fie un model de etică şi de conduită pentru magistraţii acestei ţări, s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist. Domnul Augustin Lazăr nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce priveşte persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, şicanat, torturat şi lipsit de libertate de către regimul comunist”, scrie Tăriceanu în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui României. Liderul ALDE îi atrage atenţia preşedintelui că “România a ratat şansa istorică de a avea o lege a lustraţiei în 1990 şi a pierdut ocazia de a transpune în viaţă Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, care ar fi barat accesul în funcţiile înalte ale foştilor securişti şi comunişti de vârf şi ar fi contribuit major la asanarea societăţii. (…) Nu vreau să ajungem într-o zi să constatăm că prăbuşirea comunismului a conservat intact, din păcate, dreptul copiilor torţionarilor noştri de a ajunge, în timp, torţionarii copiilor noştri”.

Lazăr, acuzat de complicitate cu regimul securisto-comunist

Augustin Lazăr, pus în faţa dovezilor de netăgăduit, a recunoscut rolul jucat în cazul disidentului Iulius Filip, dar susţine că era vorba de un rol minor. “Vom continua să tolerăm ca procurorii oneşti ai României să fie conduşi de un complice al regimului securisto-comunist?”, se întreabă Tăriceanu.

Iohannis este somat să intre în rolul constituţional de garant al democraţiei şi să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general, “o solicitare care, independent de faptele sus menţionate, care nu fac decât să agraveze lucrurile, v-a fost deja transmisă de ministrul Justiţiei. Aveţi astăzi ocazia să dovediţi că independenţa justiţiei pe care o clamaţi în fiecare zi nu este doar un slogan electoral, ci un principiu în care credeţi cu adevărat”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Săptămâna aceasta, Asociaţia “21 Decembrie 1989”, fostul membru al CNA, Narcisa Iorga, reprezentanţi ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, dar şi PSD, printr-un comunicat oficial, îi solicită lui Augustin Lazăr să demisioneze sau preşedintelui României să îl revoce din funcţie, în urma dezvăluirilor fără precedent legate de activitatea derulată de acesta pe vremea lui Ceauşescu. Lazăr încearcă să se apere, deşi recunoaşte că el este persoana menţionată în documentele dezvăluite, iar susţinătorii săi încearcă, într-un mod disperat, să-i “spele” imaginea.

Plângere penală pentru infracţiuni contra umanităţii

Unul dintre cei mai prestigioşi profesori de drept ai României, avocatul Corneliu Liviu Popescu, a depus, la începutul acestei săptămâni, la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, un denunţ penal împotriva lui Augustin Lazăr, pentru posibila săvârşire de către acesta de infracţiuni contra umanităţii, aşa cum este fapta prevăzută în noul Cod Penal, sau pentru infracţiuni contra omenirii, aşa cum era încadrată fapta în vechiul Cod Penal.

Denunţul a fost formulat atât împotriva lui Augustin Lazăr, la data faptelor procuror la Procuratura Locală Alba Iulia, procuror delegat la Penitenciarul Aiud şi preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din Penitenciarul Aiud, cât şi împotriva celorlalte persoane “care l-au torturat şi i-au aplicat acte inumane, ori nu au luat măsurile legale pentru a-l proteja împotriva torturii şi a actelor inumane pe domnul Iulius Filip, disident anticomunist, în perioadele cât a fost arestat şi deţinut politic”.

Potrivit denunţului, Lazăr, ca procuror delegat la Penitenciarul Aiud, “nu a luat măsurile legale pentru încetarea torturii şi a actelor inumane din motive politice şi pentru asigurarea condiţiilor umane de detenţie pentru victimă, iar, ca preşedinte al Comisiei, a împiedicat liberarea condiţionată a victimei, ştiind că menţinerea victimei în stare de detenţie va atrage în continuare supunerea acesteia la tortură şi la acte inumane din motive politice”.

Subiecte în articol: klaus iohannis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri