Al doilea război mondial, face ca URSS să devină una dintre marile puteri modiale, cu prețul a 27 de milioane de morți și întregi regiuni devastate. Regimul în acest timp se mai îndulcise.
Asta pentru a compensa sacrificiile imense făcute de populație, iar cetățenii sperau ca reforme să fie făcute după încheiera conflictului drept răsplată.
Stalin devenise în anii războiului sinonim cu statul: ajunsese șef al guvernului în mai 1941, comandant șef din iulie 1941 și mareșal începând cu 1943. După război speranțele sovieticilor au fost spulberate, ”tătucul” devine preocupat să-și întărescă puterea și să capete arma nucleară.
"Nea Mărin" de la uzină la scenă
Dinică, actorul cu o viață ca în filme
Stalin dă de pământ cu toți cei care organizaseră efortul de război. Ridică tandemnul Beria (șeful poliției secrete)/ Malenkov(membru marcant al biroului politic al partidului) împotriva leningrădenilor Jdanov(liderul „parlamentului” sovietic)/ Voznesenski(ministrul planificării economiei).
Îi discreditează pe mareșalii victorioși. Climatul devine din ce în ce mai apăsător. În ianuarie 1948 pune să fie asasinat S. Mihels, președintele Comitetului Evreiesc Antifascist, apoi îl excomunică pe Tito, liderul comuniștilor iugoslavi pentru că era prea independent și impune democrațiilor populare din estul Europei, inclusiv României, o sovietizare completă. În 1949 ordonă execuția grupului leningrădenilor, căzut în dizgrație și arestarea conducătorilor evreilor antifasciști care sunt împușcați în 1952.
Cultul personalității Vijd-ului –„ Conducătorul”- atinge cote nebănuite în 1949 odată cu obținerea armei nucleare.......................
Citește mai mult despre incredibila biografie a unuia dintre cei mai puternici oameni de pe planetă, din secolul XX