Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul ia în considerare un atac preventiv asupra Teheranului

Israelul ia în considerare un atac preventiv asupra Teheranului

de Redacția Jurnalul    |   

În timpul întâlnirii premierului israelian Benjamin Netanyahu cu înalţi oficiali din domeniul securităţii, de duminică, s-a discutat inclusiv posibilitatea unui atac preventiv împotriva Iranului, arată Monitorul Apărării, care citează Times of Israel.

Acest lucru este luat în considerare doar dacă un atac masiv al Iranului, alături de grupările proxy din regiune, precum Hezbollah şi Houthi, este considerat inevitabil.

De asemenea, un astfel de pas este posibil numai dacă Israelul primeşte informaţii care confirmă intenţia Teheranului de a lansa un atac, subliniază publicaţia.

După întâlnirile cu liderii militari şi reprezentanţii Guvernului, Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit să răspundă la orice atac. Liderului Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercurea trecută, în timp ce vizita Iranul, lucru care i-a înfuriat pe liderii de la Teheran, iar ayatollahul Ali Khamenei a dat ordine armatei şi Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice să atace direct şi puternic Israelul.

Presa din regiune a comentat că uciderea liderului Hamas a umilit Iranul şi a arătat că un oaspete de seamă al regimului poate fi eliminat de Israel.

Israelul nu a recunoscut public că se află în spatele asasinatului, dar se pregăteşte pentru posibile represalii din partea Iranului. Într-o discuţie telefonică a miniştrilor de externe din grupul G7, Antony Blinken ar fi spus că Iranul va putea ataca în următoarele 24 până la 48 de ore.

O lovitură preventivă a Israelului, care ar putea lovi ţinte militare iraniene precum lansatoare de rachete, depozite de muniţii, comandamente etc, ar înfuria şi mai mult regimul de la Teheran şi ar duce Orientul Mijlociu în pragul unui război regional.

Pentru a preveni escaladarea tensiunilor, Statele Unite duc un efort diplomatic colosal, iar comandantul Comandamentului Central al Armatei SUA, generalul Michael Korilla, a sosit în regiune pentru a organiza o coaliţie internaţională pentru a opri atacul iranian.

Pentagonul a dislocat suplimentar în Orientul Mijlociu nave de luptă, aeronave şi sisteme antiaeriene.

Iranul a promis că va implica în atac şi formaţiunile militare proxy pe care le controlează în regiune, precum rebeluu Houthi în Yemen şi Hezbollah în Liban.

Distanţa dintre Iran şi Israel este de peste 1.000 de km, iar dintre Yemen şi Israel de peste 1.500 de km. Cum Israelul are aviaţia şi marina mult superioare Iranului, singura opţiune a Teheranului rămâne lansarea de rachete balistice, de croazieră şi de drone. Mulţi analişti militari consideră că şi acest atac va fi similar cu cel din noaptea de 13 spre 14 aprilie, când Iranul a lansat peste 350 de rachete şi drone asupra Israelului, dar doar patru rachete balistice au lovit o bază aeriană fără să facă victime. Restul au fost doborâte, în special, de aviaţia şi antiaeriana Israeliene, ajutate de SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Iordania.

Israelul ar putea afla dinainte de atacul Iranului, funcţie de mijloacele de lovire folosite. Unei drone îi trebuie chiar şi nouă ore să ajungă din Iran în Israel, în timp ce unei rachete de croazieră îi ia peste o oră, iar unei rachete balistice în jur de 20 minute.

Cel mai periculos atac ar putea veni de la gruparea Hezbollah din Liban, care are graniţa de sud cu Israelul şi poate folosi rachete cu rază mică de acţiune, mult mai greu de interceptat. De asemenea, Israelul s-a pregătit şi pentru o infiltrare terestră a membrilor Hezbollah şi a dislocat în nord trupe mecanizate şi blindate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Israel atac teheran
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri