Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia. Musulmanii semnează cu guvernul un "pact" împotriva extremismului

Italia. Musulmanii semnează cu guvernul un "pact" împotriva extremismului

Reprezentanţi ai musulmanilor din Italia au semnat miercuri cu ministrul italian de interne, Marco Minniti, un pact prin care se angajează, printre altele, "să respingă orice formă de violenţă şi de terorism" şi să ţină predicile în italiană în moschei, relatează AFP.

"Este un document foarte important care priveşte prezentul şi viitorul ţării noastre prin intermediul dialogului interreligios, pornind de la un principiu elementar: putem avea religii diferite (...), dar toţi suntem italieni", a subliniat Marco Minniti.

La rândul său, una dintre organizaţiile semnatare a afirmat că textul reprezintă o "etapă istorică pentru formarea unui islam italian".

"Unul dintre punctele esenţiale este că toţi semnatarii şi-au luat angajamentul să respingă orice formă de violenţă şi de terorism", a precizat ministrul, adăugând că acordul va permite "dezvoltarea şi edificarea procesului de integrare".

În plus, musulmanii semnatari se angajează ca predicile de vineri din moschei să fie ţinute în italiană sau cel puţin să fie traduse în limba lui Dante.

Pactul a fost semnat de "asociaţii reprezentând cel puţin 70% din islamul italian", a declarat Marco Minniti la finalul ceremoniei de semnare.

Potrivit estimărilor, în Italia se află între unu şi două milioane de musulmani, majoritatea proveniţi din imigraţie, dar şi convertiţi.

"Cred că ecuaţia 'imigraţie egal terorism' reprezintă o gravă eroare, dar nu se poate spune că nu există un raport între integrare şi terorism: cum este demonstrat de la (atentatul din ianuarie 2015 împotriva jurnalului francez) Charlie Hebdo, niveluri insuficiente de integrare produc un amestec de cultură" nefast, a continuat ministrul de interne.

Confederaţia islamică italiană a vorbit într-un comunicat despre "o etapă istorică importantă pentru formarea unui islam italian, expresie a unei comunităţi deschise şi integrate".

Pactul este cu atât mai necesar în această perioadă "dificilă marcată de prejudecăţi islamofobe şi de mitul ciocnirii civilizaţiilor şi al incompatibilităţii culturii occidentale cu credinţa islamică", a adăugat confederaţia.

În Italia, toate comunităţile religioase altele decât cea catolică întâmpină dificultăţi în a se face auzite, dar dialogul cu autorităţile este mai complicat pentru musulmani, care nu au un organism colegial de reprezentare.

Sursa - AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri