Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Jumătate din atacurile de cord nu sunt însoţite de simptome. Iată care sunt riscurile în această situaţie

Jumătate din atacurile de cord nu sunt însoţite de simptome. Iată care sunt riscurile în această situaţie

Noi studii atrag atenţia asupra faptului că aproximativ jumătate din atacurile de cord sunt „silenţioase”, nefiind însoţite de simptomele specifice (dureri în piept, dificultăţi respiratorii, transpiraţie rece).

În cadrul unei cercetări desfăşurate în Statele Unite ale Americii, din 9500 de subiecţi, în 45% din cazuri, atacurile de cord au fost silenţioase. Problema este foarte gravă, întrucât riscul ca boala de inimă să fie fatală se triplează.

Atacurile de cord reduc sau blochează circulaţia sângelui către inimă. Dat fiind faptul că atacurile de cord silenţioase rămân cel mai adesea nediagnosticate, oamenii nu beneficiază de îngrijirea medicală necesară, iar riscul unui nou atac creşte, au explicat medicii care au lucrat la cercetare.

În general, acestea sunt descoperite întâmplător, în urma efectuării unei electrocardiograme (EKG). Dr. Suzanne Steinbaum, director al spitalului Lenox Hill din New York City, a atras atenţia asupra faptului că atacurile de cord silenţioase sunt mai frecvente în cazul bărbaţilor, dar cea mai mare rată de mortalitate se înregistrează în rândul femeilor.

Potrivit webmd.com, medicii susţin că ameţelile, oboseala şi dificultăţile de respiraţie în timpul efortului fizic nu ar trebui ignorate, putând reprezenta semne ale unei afecţiuni cardiace.

Persoana care suferă un atac de cord silenţios ar trebui să se supună unui tratament sever, care să includă controlul tensiunii arteriale şi al colesterolului şi să îşi modifice stilul de viaţă, adică să înceapă să mănânce mai sănătos, să facă sport, să slăbească şi să renunţe la fumat, dacă este cazul. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri