Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. La ce ne uitam cand alegem investitia in obligatiuni?

Jurnalul bursier. La ce ne uitam cand alegem investitia in obligatiuni?

Atunci cand intentionam sa investim in obligatiuni trebuie sa avem in vedere toate elementele mentionate in prospectul de emisiune. Spuneam in articolul din 7 ianuarie 2019  ca in prospectul de emisiune de obligatiuni trebuie sa se regaseasca cel putin urmatoarele informatii : cine se imprumuta, suma de bani care se imprumuta, dobanda la care se imprumuta, scadenta finala sau intermediara, daca este vorba de garantii care se ofera de catre Emitent in situatia in care nu exista suficiente fonduri pentru restituirea sumelor imprumutate etc.

Mai exista cateva elemente pe care trebuie sa le avem in vedere in mod obligatoriu atunci cand ne hotaram de investim in obligatiuni:

  1. Ce urmeaza a se intampla cu banii atrasi de catre Emitentul de obligatiuni ;
  2. Daca emitentul de obligatiuni poate sa plateasca la scadente sumele atrase .

In  mod obligatoriu in cuprinsul prospectului de emisiune trebuie sa regasim detalii despre ce va face emitentul cu banii. Aici putem avea cel putin 2 situatii, de genul : 1)necesitatea de a achizitiona anumite bunuri pentru derularea sau extinderea activitatii, sau 2) nevoia de a achita datorii scadente .

Situatia de la punctul 1) este foarte des utilizata. In mod concret emitentii cu banii atrasi achizitioneaza bunuri ( de genul linii de productie, companii noi, flote de autoturisme, instalatii pentru gondole sau teleskiuri etc) plecand de la premisa ca aceste achizitii vor genera resurse suficiente pentru plata sumelor atrase si a dobanzilor. Exista si situatii in care Emitentii ( de genul institutiilor financiare) folosesc banii atrasi pentru a da credite .

Situatia de la punctul 2) este folosita de cele mai multe ori de statul roman care, cu banii atrasi isi achita propriile datorii scadente. Insa exista si alte emitenti care au atras sume de bani prin emisiuni de obligatiuni si si-au achitat datoriile scadente, amintind Primaria Bucuresti in 2018 sau  International Investment Bank in acelasi an 2018.

Atrag atentia cu privire la necesitatea cunoasterii foarte bine a Emitentului si din perspectiva folosirii sumelor atrase, intrucat prin intermediul acestei informatii putem cuantifica in ce masura exista riscul ca emitentul sa nu isi poata achita sumele de bani atrase la scadenta. Riscul de neplata a sumelor la scadenta se mai numeste si riscul de credit.

Intentia unui Emitent de a achizitiona bunuri care sa ajute la dezvoltarea propriei afaceri – nu aduce intotdeauna garantia ca la scadenta sumele atrase sunt restituite. Prin urmare este necesar sa verificam daca prin banii atrasi se doreste dezvoltarea companiei sau se achita datorii care nu pot fi altfel achitate.

Daca discutam de o dezvoltare potentiala a Emitentului cu banii atrasi – trebuie verificat si analizat in ce masura se genereaza valoare adaugata care sa permita restituirea sumelor atrase si a dobanzii corespunzatoare.

Daca discutam doar de intentia de a plati datorii scadente- trebuie sa avem in vedere daca la scadenta noii emisiuni exista resurse de plata sau Emitentul se bazeaza in continuare pe un nou imprumut. De cele mai multe ori Statul roman atunci cand se imprumuta prin intermediul titlurilor de stat- foloseste banii pentru a achita alte imprumuturi atrase cu alte ocazii

Prin urmare,

- in masura in care nu suntem siguri de eficienta Emitentului in dezvoltarea pe care o preconizeaza odata cu achizitiile facute cu banii atrasi prin emisiunea de obligatiuni, sau

- in masura in care Statul sau alt Emitent nu ofera suficienta incredere pentru plata la scadenta urmatoarea a sumelor atrase

trebuie sa ne uitam ce fel de garantii exista pentru situatia de neplata.

Despre garantiile pe care Emitentii le ofera subscriitorilor de obligatiuni vom discuta in Jurnalele investitionale urmatoare. Pana atunci – cititi cu atentie in cuprinsul prospectului de emisiune ce intentii au Emitentii cu banii atrasi si nu va opriti doar la informatiile referitoare la marimea dobanzii oferite si modalitatea de subscriere.

Cred ca este bine sa fiti bine informati.

Horia Gusta,

Director General – Certinvest

Subiecte în articol: Jurnalul Bursier obligatiuni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri