Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: Trebuie să gândim politicile economice dincolo de ciclurile electorale

Klaus Iohannis: Trebuie să gândim politicile economice dincolo de ciclurile electorale

Preşedintele Klaus Iohannis spune că este nevoie de o guvernare responsabilă şi realistă, punctând că politicile economice trebuie gândite dincolo de orizontul ciclurilor electorale.

"Este important să gândim în perspectivă şi să facem pe termen scurt ce ştim că poate fi sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de o guvernare responsabilă, realistă, care să treacă dincolo de termenul scurt şi latura cantitativă în favoarea termenului lung şi abordărilor calitative. Aceasta înseamnă consecvenţă pe calea reformelor, transparenţă şi simplificare fiscală, decuplarea clientelei de orice fel de la banul public prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei", a declarat marţi Iohannis, la Palatul Parlamentului, la lansarea în dezbatere publică a documentului strategic "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă".

El a precizat că un nou model de dezvoltare trebuie să înceapă cu regândirea profundă a relaţiei dintre stat şi cetăţean.

"A fi cetăţean nu înseamnă doar a avea obligaţii fiscale către stat, ci a avea şi dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficienţă în cheltuirea banului public, adică bună guvernare. Cred că o bună guvernare este aceea care susţine performanţa, stimulează producţia şi competitivitatea economică pentru a avea efecte certe în planul economiei reale, pentru a ridica valoarea adăugată şi productivitatea", a completat şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că politicile economice trebuie gândite dincolo de alegeri.

"Este timpul să trecem dincolo de măsurile facile, fie ele fiscale sau monetare, adesea conjuncturale şi cu beneficii doar temporare. De aceea sunt importante reformele reale pentru a ne consolida potenţialul economic. Avem nevoie de o economie sănătoasă, care să nu stea un an în exporturi, un an în consum şi altă dată în diverse alocări bugetare motivate electoral. Ca dovadă de responsabilitate trebuie să gândim politicile economice dincolo de orizontul ciclurilor electorale", a spus şeful statului.

Preşedintele a arătat că România are un tablou macroeconomic bun, cu prognoze de creştere economică favorabile, de circa 4% anual, în condiţii de stabilitate monetară şi financiară.

"Este însă important să extindem premisele sustenabilităţii, pentru a avea o creştere economică sănătoasă şi durabilă. Am traversat o criză economică severă, iar România încă stă confortabil, cu o datorie publică aflată sub 40% din PIB. Cu toate acestea, să nu acredităm dezvoltarea pe datorie, care poate deveni oricând nesustenabilă, şi nici să neglijăm, din acest punct de vedere, povara deficitelor bugetare", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a precizat că este esenţială revigorarea investiţiilor, în condiţiile în care sectorul privat se găseşte în plin proces de recâştigare a încrederii economice şi a subliniat că la nivel guvernamental, însă, este prioritară întărirea capacităţii administrative în privinţa investiţiilor publice, a căror execuţie bugetară a fost, în ultimii ani, nefiresc de precară.

"Trebuie să recuperăm restanţele în materie de accesare a fondurilor europene, adică să normalizăm suportul financiar european", a spus el.

Iohannis a subliniat că prin cota unică România este în prezent competitivă fiscal, precizând că aceasta este un avantaj important care merită păstrat nu doar pentru a spori atragerea de investiţii străine, ci pentru a susţine şi capitalul românesc.

"Avem nevoie de politici pro-piaţă, care să încurajeze capitalul românesc, pentru ca întreprinzătorii români să consolideze clasa de mijloc şi să devină vector de schimbare", a declarat preşedintele, arătând, de asemenea, că politicile destinate mediului de afaceri au nevoie de soluţii concrete, care să aducă transparenţă şi predictibilitate.

Sursa: AGERPRES

Subiecte în articol: klaus iohannis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri