Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi a turat motoarele după dosarul Belina-Tel Drum

Kovesi a turat motoarele după dosarul Belina-Tel Drum

de Marius Gîrlașiu    |   

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu şi fostul director al Microsoft România Călin Tatomir au fost trimişi în jude­cată de DNA în dosarul privind vânzarea de licenţe Microsft, în care prejudiciul adus statului depăşeşte 51 de milioane de euro.

 

Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, care execută în prezent o pedeapsă de trei ani de închisoare dictată în octombrie 2016 în primul dosar Micro­soft, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a anunţat ieri DNA. Totodată, oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, cercetaţi sub control judiciar, au fost deferiţi Justiţiei pentru spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În cazul lui Florică, anche­tatorii au reţinut două fapte de spălare a banilor. La rândul său, Călin Tatomir, la data faptelor director general al Microsoft România, cercetat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani. Potrivit DNA, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, ministrul Gabriel Sandu, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea afaceriştilor Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, a depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract. Procurorii susţin că acest lucru nu se putea realiza decât prin organi­zarea unei licitaţii publice în condi­ţiile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice. „În acest context, Pescariu şi Florică, în calitate de reprezentanţi ai societăţii D.Con.Net AG, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit suma de 2,2 milioane de euro pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice”. Pentru aceste fapte, ÎCCJ i-a condamnat pe Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu pentru trafic de influenţă în 2016.

 

Fosta şefă AEP, al doilea dosar

Tot ieri, DNA Ploieşti a început urmărirea penală a fostului preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente Ana Maria Pătru, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi inducerea în eroare a organelor judiciare, într-un nou dosar de corupţie, al doilea pe numele său. Fosta şefă AEP i-a recuzat pe cei doi procurori de caz, unul dintre aceştia fiind şeful DNA Ploieşti, procurorul Lucian Onea, însă cererea i-a fost respinsă, au declarat surse judiciare. „Ştiţi că aici este un grup infracţi­onal organizat, doamna Socol, domnul Onea (Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti - n.r.), încă vreo 2-3, când îşi aduce doamna Socol cama­rila şi face nişte denunţuri şi s-au gândit ei aşa frumos ieri să îmi sune copilul la şcoală şi să îi spună că trebuie să vin în calitate de suspect la dumnealor astăzi”, a spus Pătru la intrarea în sediul DNA. În decembrie 2016, Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de DNA Ploieşti sub acuzaţia că a primit mită de la firma Siveco un apartament şi un autovehicul pentru a asigura derularea unor contracte pe care compania le avea cu AEP.

 

Doi inspectori din cadrul Inspecţiei Judici­are au fost trimişi ieri la sediul DNA Ploieşti.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri