Jurnalul.ro Ştiri Social Lecții oferite părinților pentru sănătatea orală a copiilor

Lecții oferite părinților pentru sănătatea orală a copiilor

de Monica Cosac    |   

Igiena dentară este o problemă ignorată constant de statul român, astfel că prevenția și protejarea sănătății orale ar trebui învățate de la cele mai fragede vârste. Dacă dinții sunt îngrijiți încă din primii ani de viață, atunci copiii și, implicit, viitorii adulți vor avea o dantură sănătoasă, spun specialiștii. Cei mici pot învăța și în acest an cum să aibă grijă de dinți și cum să prevină afecțiunile dentare, de la voluntarii Crucii Roșii Române, iar părinții sunt invitați să participe la cinci cursuri gratuite, unde pot afla cele mai noi informații din acest domeniu chiar de la medicii stomatologi pediatri și ortodonți. 

 


Copiii merită zâmbete sănătoase, fără carii. De aceea, Societatea Națională de Cruce Roșie, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România și Colgate România au lansat campania „Zâmbește pentru viitor”, prin care sunt implicați și părinții în păstrarea sănătății danturii celor mici. 
„Încercăm, prin acest program de webinare, să venim cu informații utile mai aproape de familie, de părinți, încurajându-i, totodată, pe aceștia să ne adreseze în mod direct întrebările pentru care încă nu au găsit răspuns. Împreună, prin educație în școli, dar și acasă, putem crește generații de copii cu dinți sănătoși”, a declarat stomatologul Arina Vinereanu, secretar general al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România (ANSPR).
Cele cinci webinare vor avea loc între 29 septembrie 2020 și 24 noiembrie 2020, iar înscrierea se poate face pe site-ul www.programscolarcolgate.ro. Fiecare curs durează 30 de minute și „toate întrebările de la părinți vor primi răspunsuri de la medicul stomatolog fie în timpul webinarului, live, fie ulterior, pe pagina programului”, menționează organizatorii. 


Voluntarii merg în școli


Totodată, 200.000 de copii vor învăța anul acesta să aibă grijă de dinții lor de la voluntarii Crucii Roșii Române, care până în noiembrie vor merge în clasele din București (sectoarele 1, 2, 3 și 5) și 12 județe (Arad, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare și Tulcea). 
Un tub de pastă de dinți pe an


Majoritatea adulților și 60-90% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În cazul românilor, studiile arată că doar un sfert (26%) din populaţie merge la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. Mai mult, un român consumă, în medie, doar un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an şi schimbă periuța de dinți doar o dată la 15 luni. Incredibil este că aproximativ unu din cinci români nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi. Cei mai mulţi locuiesc în mediul rural și spun că ba nu au timp, ba nu un spaţiu adecvat.
Pe lângă igiena orală deficitară și factorii sociali determinanți, printre factorii de risc asociați sănătății orale se regăsesc și alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și de alcool.

 


„Mulți copii încă ajung în cabinetele stomatologice târziu, cu probleme serioase. Multe dintre aceste probleme ar putea fi prevenite prin măsuri simple, care încep cu o igienă corectă și o alimentație sănătoasă”, spune dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog


Cele mai frecvente probleme dentare cu care se confruntă românii sunt cariile și boala parodontală, acestea fiind și cauzele majore ale pierderii dinților.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri