Claudia Iuliana Ciofu este beneficiara acţiunilor iubitului ei, Emilian Eva, dintr-un dosar instru-mentat la Iaşi, în 2001-2002, în urma căruia a reuşit să cumpere o vilă cu două etaje la preţ de jumătate de garsonieră. Aceeaşi avocată a fost, în 2009, puntea de legătură a procurorului cu structurile politice locale ale PDL, fiind angajată la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi.
Dosarul, vila şi şantajul
În anul 2002, afaceristul basarabean Anatolie Mărgărinit a fost constrâns, printr-o metodă de tip mafiot, de către procurorul Emilian Eva, să vândă o vilă din cartierul ieşean Tătărăşti, la un preţ subevaluat, către avocata Claudia Iuliana Ciofu, amanta anchetatorului. Eva deţinea, la acel moment, funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Mărgărinit derula, la vremea respectivă, afaceri de import-export printr-o companie de profil. În 2001, pe numele său, Direcţia Vamală Iaşi a înaintat la Parchet mai multe plângeri penale, pentru evaziune fiscală şi sustragerea de la plata unor taxe vamale. În plină anchetă desfăşurată de subalternii procurorului Emilian Eva, Anatolie Măr-gărinit a fost contactat telefonic de către avocata Claudia Iuliana Ciofu, cerându-i acestuia o ofertă de preţ pentru vila cu zece camere, dispuse pe două etaje, pe care afaceristul o deţinea pe strada Ion Creangă, din Iaşi. Mărgărinit a precizat că nu a scos la vânzare această casă şi că nici nu intenţionează să o înstrăineze. Mai mult, el a cedat imobilul către soţia şi fiica sa.
Ulterior, basarabeanul a fost sfătuit, prin mai mulţi intermediari, să vândă imobilul, deoarece, oricum, procurorul Eva va institui sechestru asigurător în dosarul instrumentat la Parchetul Tribunalului Iaşi. Aşa stând lucrurile, în anul 2002, Anatolie Mărgărinit a încheiat cu avocata Claudia Iuliana Ciofu un contract de vânzare-cumpărare, pentru un preţ ridicol, de 15.000 de dolari. Interesant este şi faptul că, la scurt timp, plângerile penale depuse pe numele său la Parchet au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale.
Angajata susţinătorului lui Traian Băsescu în campanie
Avocata Claudia Iuliana Ciofu a avut, pe lângă ca-litatea de amantă a lui Emi-lian Eva, şi afinităţi politico-administrative. „Jur-nalul Naţional” a regăsit-o, în anul 2009, pe fericita deţi-nătoare a vilei ce a aparţinut unui afacerist acuzat de evaziune fiscală în funcţia de consilier la Compartimentul Cabinet al Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad. Din declaraţia de avere depusă de Claudia Ciofu în 21 iulie 2009, reiese că aceasta deţinea, la acel moment, un teren intravilan, în suprafaţă de 2.000 metri pătraţi, în comuna Bucium, pe care l-a achiziţionat în anul 2005, şi vila din strada Ion Creangă, despre care spune că are suprafaţa de 157,03 metri pătraţi, pe care a achiziţionat-o în anul 2002, la o valoare de impozitare de 238.260 lei. La capitolul venituri a declarat doar încasări de 3.200 de lei prin intermediul Cabituri, iubita lui Emilian Eva a netului de Avocatură Ciofu Claudia Iuliana, cabinet care funcţionează în vila cumpărată de la Anatolie Mărgărinit.
Tot acolo mai funcţionează două societăţi comerciale. Una se numeşte SC Lucy’s Art & Deco SRL, societate înfiinţată de către Lucica Ciofu, mama avocatei, şi care se ocupă cu comerţul cu amănuntul prin magazine specializate. A doua este SC Hera Comp Import-Export SRL, firmă deţinută în proporţie de 100% de către Claudia Iuliana Ciofu şi administrată, începând cu august 2007, de mama acesteia, Lucica Ciofu. Tot aici au mai funcţionat două firme radiate, SC Ralicos SRL şi SC Dorobanţ SRL.
Un lung şir de coincidenţe
În anul în care Claudia Iuliana Ciofu lucra la cabinetul preşedintelui CJ Iaşi, Constantin Simirad, acesta din urmă îşi anunţa plecarea ideologică din Partidul Social Democrat, pe listele pe care fusese ales în anul 2008. După trei mandate de primar al Iaşiului, unul de consul onorific în Cuba şi încă un mandat la Consiliul Judeţean, Simirad a anunţat, în 2009, că va susţine candidatura lui Traian Băsescu pentru al doilea mandat la Cotroceni, deşi era membru al PSD. La acel moment, conducerea partidului i-a cerut demisia lui Simirad din această formaţiune politică, însă preşedintele Consiliului Judeţean a refuzat, întrucât o astfel de demisie ar fi condus, potrivit legii, şi la pierderea funcţiei publice deţinute.
Cu toate acestea, Con-stantin Simirad a fost primit cu braţele deschise de organizaţia locală şi zonală a fostulului Partid Democrat Liberal. Într-o conferinţă de presă, şeful de campanie al lui Traian Băsescu pe zona Moldovei, actualul liberal Gheorghe Flutur, a anunţat că Simirad se va ocupa, împreună cu el, de această campanie în toate judeţele din estul ţării. Ulterior, Constantin Simirad a fost exclus din PSD şi s-a înscris în UNPR, partenerul de la guvernare al PDL-ului, la acel moment.
În 2012, însă, cu puţin timp înainte de alegerile locale, la care ar fi trebuit să candideze pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean, Constantin Simirad a anunţat că demisionează din UNPR şi că iese definitiv din viaţa politică, în urma deciziei partidului condus de Gabriel Oprea de a vota, alături de PSD şi PNL, pentru demiterea de la conducerea Senatului a lui Vasile Blaga. Renunţarea la calitatea de membru al UNPR a venit şi pe fondul faptului că partidul s-a aliat cu USL în alegerile locale şi, ulterior, în cele generale din toamna lui 2012.
Perioada în care amanta procurorului Eva a lucrat pentru Constantin Simirad coincide cu o etapă interesantă a carierei procurorului penal. Între 1996 şi 2006, Emilian Eva a condus, din funcţia de prim-procuror, Parchetul Tribunalului Iaşi. În 2006, a fost transferat la DIICOT şi, de aici, între 2007 şi 2009, la DNA, unde a instrumentat dosarele „Telepatia” şi „Loteria”. După terminarea acestor controversate dosare, Emilian Eva a cerut să revină, în 2009, la Parchetul Tribunalului Iaşi, „din motive personale”. Nu este exclus ca unul dintre motive să fie chiar avocata Ciofu. În 2010, după consumarea alegerilor prezidenţiale, Emilian Eva a revenit la DNA, dar la structura teritorială Iaşi a acestei instituţii.
Claudia Ciofu încearcă, fără succes, să divorţeze
Potrivit unor surse, avocata Claudia Iuliana Ciofu este căsătorită cu un cetăţean italian, pe nume Vito Giacalone, de care încearcă, fără succes, să divorţeze. Astfel, după revenirea la Iaşi a procurorului Emilian Eva, Claudia Ciofu ar fi depus, pentru prima dată, acţiune de divorţ în luna februarie a anului 2014, la Judecătoria Iaşi. În martie 2015, instanţa a respins ca nesusţinută acţiunea. Avocata a atacat cu apel sentinţa Judecătoriei Iaşi, însă, şi de această dată, magistraţii nu au vrut să-i desfacă căsătoria. În 26 noiembrie 2015, Tribunalul Iaşi a respins apelul, păstrând sentinţa instanţei de fond.
Claudia Ciofu nu a renun-ţat, însă, la libertatea ei. În 18 decembrie 2015, a formulat o nouă acţiune de divorţ, pe care a înaintat-o Judecătoriei Iaşi. Până la acest moment, acţiunea nu a fost pusă pe rolul instanţei.
Acte procedurale predate ilegal autorităţilor din Republica Moldova
Revenind la tranzacţia dintre basarabeanul Anatolie Mărgărinit şi Claudia Iuliana Ciofu, privitoare la vila din strada Ion Creangă, afaceristul a formulat, în septembrie 2014, o plângere penală la DNA împotriva lui Emilian Eva, pentru şantaj, abuz în serviciu şi luare de mită. Ulterior, Mărgărinit a părăsit România şi s-a refugiat în Republica Moldova.
Aceste aspecte par a avea legătură cu ultima acţiune a Inspecţiei Judiciare îndreptată împotriva lui Emilian Eva. La 21 ianuarie 2016, Inspecţia Judiciară a cerut CSM sancţionarea procurorului Eva şi a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Iaşi, Carmina Pascal, pentru că au pus la dispoziţia autorităţilor judiciare din Republica Moldova, în mod ilegal, acte de urmărire penală confidenţiale. Potrivit unor surse, aceste operaţiuni au legătură cu nişte dosare instrumentate, la Iaşi, împotriva mai multor basarabeni, printre care şi Anatolie Mărgărinit.
Potrivit Inspecţiei Judiciare, prim-procurorul Carmina Pascal a emis un ordin prin care a dispus redistribuirea unor dosare penale, cu încălcarea dispoziţiilor legale, şi a semnat, alături de Emilian Eva (procuror de caz), acte procedurale prin care autorităţile din Republica Moldova au fost informate cu privire la actele de urmărire penală aflate în două dosare, documente pe care le-au pus la dispoziţie în mod ilegal.
Procuror interceptat din răzbunare pentru o relaţie cu amanta lui Eva
În 2011, procurorul ieşean Radu Moisescu (foto) a fost trimis în judecată de DNA Iaşi pentru trafic de infuenţă constând în aceea că, împreună cu un avocat pe nume Alexadru Bernic, ar fi primit mită 500 de euro de la o persoană care a dorit să-şi recupereze un autoturism. În 2013, Moisescu a fost condamnat, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu suspendare. În cadrul unei emisiuni televizate, difuzată de un post local, procurorul Radu Moisescu a făcut dezvăluiri uluitoare cu privire la miza acestei condamnări, precizând că este ţinta abuzurilor lui Emilian Eva. El îl acuză pe Eva că l-a interceptat ilegal într-un dosar cu care nu avea nicio legătură. „Înverşunarea procurorului Eva Emilian împotriva mea îşi are sorgintea în relaţia amoroasă pasageră pe care am avut-o cu amanta dumnealui de mai bine de 11 ani, Claudia Ciofu, în anul 2008, relaţie pe care i-ar fi dezavuat-o nişte binevoitori, dorinţa lui de răzbunare în spiritul apărării propriei sale vanităţi şi posesivităţi asupra acestei femei fiind de natură a-i interverti natura umană într-una de-a dreptul animalică”, susţinea procurorul Moisescu. Acesta se declara ferm convins de faptul că Emilian Eva a indus în eroare instanţele de judecată, pe care le-a determinat să emită autorizaţiile în baza cărora a fost interceptat ambiental sau telefonic, fără just temei.