Senatul a adoptat, ieri, ca primă Cameră sesizată, un proiect de lege inițiat de Guvernul Orban, pe ultima sută de metri, prin care a fost modificată Legea 55/2020, cunoscută și drept “Legea Covid”, pentru a permite consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar și universitar civil, dar și din sistemul militar să suspende cursurile, la nevoie. Biroul Permanent al Senatului a fost sesizat cu acest proiect de lege în 1 septembrie, în condițiile în care anul școlar debutează pe data de 14 septembrie. Senatorii din comisii au adoptat mai multe amendamente, inclusiv cu privire la obligația pe care Ministerul Educației o va avea pentru a asigura suportul material pentru derularea cursurilor online.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, inițiat de Guvernul Orban pe ultima sută de metri, a fost adoptat de Senat și transmis Camerei Deputaților, după ce, într-o ședință fulger, Comisia pentru învățământ a emis raportul de admitere, cu amendamente, în condițiile în care termenul de adoptare tacită a actului normativ s-ar fi consumat în 15 octombrie, la o lună după începerea anului școlar.
Școlile militare, avute, în sfârșit, în vedere
Conform formei ieșite din Senat, pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizică a antepreșcolarilor, a preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ se pot suspenda, la propunerea Consiliului de Administrație, cu avizul inspectoratelor școlare și al DSP, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Comisia pentru Învățământ a Senatului a admis un amendament la textul Guvernului, prin care s-a prevăzut că Ministerul Educației are obligația să asigure suportul privind normele materiale, formarea cadrelor didactice și cadrul metodologic pentru desfășurarea cursurilor online. Mențiunea vine în contextul în care Executivul a propus ca, pe durata stării de alertă, activitățile didactice care impun prezența inclusiv în unitățile de învățământ preuniversitar militar, aparținând Ministerului Educației Naționale, să poată fi suspendate, de asemenea, la propunerea Consiliului de conducere al respectivelor unități de învățământ, cu avizul inspectoratului școlar, al statului major și cu aprobarea Comitetului pentru Situații de Urgență.
Prin derogare, se pot face angajări
Noua formă a Legii 55/2020, care a trecut, ieri, de Senat, prevede, totodată, că, pe durata stării de alertă, cursurile care impun prezența fizică în instituțiile de învățământ superior se pot suspenda, la rândul lor, prin hotărâre a Senatului universității.
Mai mult, prin derogare de la prevederile stricte ale Legii 55/2020, pe durata stării de alertă se pot desfășura și concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, didactice auxiliare, pentru posturile din instituțiile care fac parte din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate, din autoritățile publice locale și județene sau din instituțiile din subordinea sau coordonarea acestora, în Parlamentul României, precum și pentru posturile vacante de asistență medicală comunitară, asistență medicală și pentru medici din instituțiile de învățământ.
Reamintim faptul că, pe data de 14 septembrie, începe noul an școlar, iar măsurile pe care Executivul le-a luat în acest sens trebuie să aibă acoperire legală, prin lege organică, fapt la care Guvernul Orban s-a gândit abia în 25 august, când a elaborat proiectul de lege supus, ieri, dezbaterii parlamentare. Biroul Permanent al Senatului a primit și înregistrat acest proiect de lege în data de 1 septembrie.
Proiect de lege adoptat de Executiv cu trei săptămâni înaintea începerii școlii. Actul, transmis la Parlament cu două săptămâni înainte de 14 septembrie