Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Lentilele progresive au şi inconveniente? Cum să le evităm sau să le rezolvăm?

Lentilele progresive au şi inconveniente? Cum să le evităm sau să le rezolvăm?

Avantajele unor lentile progresive

 

Ni se recomandă sau ne dorim lentile progresive pentru că, purtându-le, putem vedea și la distanță, și intermediar, și aproape folosind o singură pereche de ochelari. Asta ne scutește de neplăcerea de a nu a avea niciodată la îndemână ochelarii de care avem nevoie, de a purta ochelari atârnați de gât sau, pur și simplu, de a-i schimba de câte ori avem nevoie. Putem să folosim și opțiunea de a adăuga un tratament fotocromatic (lentile heliomate) si vom avea totodată și ochelarii de soare incluși.

 

De ce le numim lentile progresive?

 

Acest tip de lentile ne ajută să vedem bine la distanță prin partea de sus a lentilei și aproape prin partea inferioară a lentilei, între ele fiind un canal de progresie pe unde se poate vedea la o distanță intermediară. Trebuie știut totuși că, pentru a se face trecerea progresivă de la dioptriile pentru citit la cele pentru vederea departe, pe suprafața lentilei rezultă zone prin care se vede clar și zone cu distorsiuni, inerente. Însăși existența acestor zone prin care nu se vede foarte clar este principalul dezavantaj al acestui tip de lentile. Dar, cu cât sunt mai bine alese pentru utilizator, cu cât sunt mai bine executate, cu cât diferența între dioptriile pentru citit și cele pentru distanță (adiția) e mai mică, cu atât va mai ușor de depășit acest inconvenient.

 

Principalele dezavantaje în folosirea unor lentile progresive

 

De inconvenientul explicat mai sus se leagă indirect și faptul că, pe lângă clarele avantaje, sunt și câteva lucruri care trebuie luate în considerare atunci când vă propuneți să vă comandați lentile progresive:

 

  1. 1 Cel mai probabil, nu veți putea proba lentilele înainte să le cumpărați. Cea mai bună soluție e să faceți consultul la un optician cu experiență si răbdare pentru a vă găsi lentilele cele mai potrivite pentru nevoile dumneavoastră, cu cele mai mari zone de vedere clară posibile. Discutați cu el despre nevoile dumneavoastră vizuale și puneți orice întrebări care vă pot ajuta să înțelegeți. In cazul în care cumpărați într-un magazin online, petreceți ceva timp ca să vă lămuriți din explicațiile de pe site sau, cel mai bine, vorbiți și cu specialiștii de acolo. Ei au mai multă disponibilitate să vă consilieze și puteți face asta când programul dumneavoastră vă permite, chiar de câte ori simțiți nevoia. E foarte important să știți cât mai multe despre viitoarele dumnevoastră lentile progresive.Trebuie știut și că producătorii de lentile oferă o garanție de acomodare, discutați acest aspect cu opticianul.
  2. 2 Până va veți obișnui cu noile dumneavoastră lentile, veți putea avea impresia că liniile drepte par curbe, din cauza distorsiunilor ce apar la trecerea de la zona de vedere aproape la zona de vedere departe de pe lentile. Așa se întâmplă, de exemplu, când coborâți scările și nu priviți treptele prin zona corespunzătoare. Mutând brusc privirea dintr-un punct în altul, mai ales pe lateralele lentilei, veți privi prin zonele unde vederea nu e foarte clară. De exemplu, la condus, când priviți rapid în locuri diferite. Vestea bună e că vă veți obișnui foarte curând și nici nu vă veți da seama că faceți niște anume mișcări ca să vedeți bine unde aveți nevoie. Totuși, lentilele progresive vă vor fi contraindicate dacă deja aveți probleme de vertij, nesiguranță în mers, etc. De asemenea, dacă aveți dificultăți în mișcarea gâtului, dacă aveți probleme cervicale, vă fi greu să executați în mod repetat mișcările capului necesare pentru a privi departe prin partea superioară a lentilei si imediat prin partea inferioară ca să vedeți aproape.
  3. 3 Pe măsură ce vi se schimbă dioptriile, va trebui să schimbați și lentilele, iar următoarele probabil vor avea zonele de vedere clară ceva mai mici, din cauza creșterii adiției (diferența între dioptriile pentru vederea aproape și cele pentru cea la distanță). Din fericire, în general, lucrurile se stabilizează către vârsta de 65 de ani, iar până atunci veți fi purtător experimentat de lentile progresive.
  4. 4 Trebuie știți că nu veți putea folosi lentilele progresive în orice poziție pentru că este esențial să priviți corect prin zona potrivită cu fiecare activitate. De exemplu, dacă citiți culcat, atunci ar fi mai bine să folosiți niște ochelari cu lentile monofocale pentru citit, veți avea aceeași dioptrie pe toată suprafața lentilei și veți vedea la fel de bine în orice direcție.
  5. 5 Un inconvenient de luat în seamă este prețul lentilelor progresive (pret lentile progresive) care poate fi destul de mare pentru că și tehnologia incorporată este foarte avansată. Proiectarea, materialele, modul de prelucrare, de măsurare sunt încă foarte scumpe. Totuși trebuie comparat prețul lentilelor progresive cu cel al multor ochelari diferiți pe care îi înlocuiesc și trebuie pus în balanță confortul pe care aceștia vi-I oferă. Un preț mare nu garantează reușita, doar atenta personalizare a lentilelor vă asigură succesul. Plaja de prețuri este mare, lentilele progresive pot costa undeva între 300 si 3000 de lei, dar puteți încerca un magazin online cu prețuri bune și cu un sistem reușit de simulare a diverselor configurații și să vă lămuriți cum variază prețurile în funcție de alegerile făcute. Ochelari.com este un asemenea loc, dar bine e să comparați prețurile cu cele din alte locuri, plus că mereu apar oferte speciale temporare.
  6. 6 Înainte de a alege rama pentru viitoarele lentile progresive, aveți în vedere că sunt câțiva parametri ai acesteia de care producătorii vă recomandă să țineți cont (unghiuri, dimensiuni, etc.) Cel mai bun sfat este să alegeți împreună cu opticianul combinația perfectă de rame și lentile progresive.

În concluzie, porniți la drum informați și aveți în vedere și aceste aspecte atunci când  stabiliți detaliile viitorilor dumneavoastră ochelari cu lentile progresive. Succesul va fi cu atât mai mare și vă veți bucura de toate avantajele acestora, care nu sunt deloc de neglijat.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri