Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, la cea mai slabă cotaţie din ultimii 5 ani;BNR a anunţat un curs de 4,6198 lei/euro

Leul, la cea mai slabă cotaţie din ultimii 5 ani;BNR a anunţat un curs de 4,6198 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat miercuri în raport cu euro şi a ajuns la cea mai slabă cotaţie din ultimii cinci ani, cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) fiind stabilit la 4,6198 lei, cu 2,30 de bani (0,5%) mai mult în comparaţie cu valoarea din şedinţa precedentă, de 4,5968 lei pentru un euro. 

Pe data de 3 august 2012, Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb de 4,6481 de lei pentru un euro, iar la momentul respectiv deprecierea monedei naţionale a fost legată de procedurile privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. O cotaţie similară pentru moneda naţională a fost consemnată şi pe data de 26 iulie 2012, când Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb de 4,6205 de lei pentru un euro. 

Moneda naţională s-a depreciat miercuri şi în faţa dolarului american, cotaţia fiind stabilită de BNR la 3,9810 lei, mai mult cu 0,64 bani (0,16%) în comparaţie cu şedinţa precedentă, când un dolar american valora 3,9746 lei. 

Francul elveţian a fost cotat la 3,9869 lei, în creştere cu 1,27 bani (0,32%), comparativ cu valoarea de 3,9742 lei, stabilit în şedinţa precedentă. 

Gramul de aur s-a scumpit, miercuri, cu 81,79 de bani (0,5%), până la 163,9971 lei, de la 163,1792 lei, cât se stabilise marţi. 

Pe piaţa interbancară, cursul euro/leu a ajuns miercuri dimineaţă la 4,63, însă a recuperat ulterior, evoluţia fiind pusă de analişti pe seama declaraţiilor de marţi ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. 

Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank România, a declarat pentru AGERPRES, că piaţa a reacţionat după comentariile băncii centrale, care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs şi una mai redusă de ratele de dobândă. 

De asemenea, Horia Braun, economistul-şef al BCR, pune evoluţia cursului pe seama mesajului transmis de guvernatorul Isărescu în conferinţa de presă de marţi. 

"Totuşi, aş vrea să precizez că fluctuaţia de circa 0,6% nu e ceva neobişnuit pe o piaţă valutară cu flotare liberă, atât că ne obişnuisem noi în perioadele recente cu o volatilitate mai mică. Interpretarea mea a ceea ce a anunţat BNR ieri este că, din punctul lor de vedere, pe care îl consider foarte corect, este preferabil să avem o volatilitate mai mică a dobânzilor, a ROBOR, decât a cursului, în condiţiile în care pe o piaţă liberă nu pot fi controlate toate variabilele în acelaşi timp. Cum cursul euro/leu părea ţintuit de ceva vreme în pragul lui 4,60, era un echilibru instabil acolo, fiindcă exista percepţia puternică în piaţă că acel nivel e apărat strict de BNR. Noua retorică a băncii centrale a semnalat însă că această redută poate fi cucerită. Asta nu înseamnă însă că nu mai există oprelişti pentru deprecierea leului şi mai ales nu din cauza măsurilor aşteptate din partea Guvernului, care cred ca au avut o influenţă nesemnificativă asupra evoluţiei monedei naţionale de ieri", a explicat Horia Braun. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri