La aproape un an după ce au defilat cu imaginea lui Dacian Cioloş în campania electorală, liberalii îl acuză pe fostul premier tehnocrat că nu a avut curajul să promoveze o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În mai 2015, deputaţii liberali au votat cot la cot cu PSD legea care prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
Comisia juridică a Senatului a respins, ieri, iniţiativa PNL de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum era până în 2008. Toţi cei şase senatori PSD-ALDE au votat în bloc pentru respingerea proiectului, în vreme ce liberalii şi useriştii (patru voturi) au susţinut proiectul. Reprezentantul UDMR s-a abţinut. Raportul de respingere a iniţiativei PNL va fi comasat cu unul identic al Comisiei de administraţie şi urmează să ajungă în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final. Termenul de adoptare tacită se împlineşte pe 24 octombrie, iar forul decizional va fi Camera Deputaţilor. În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu l-a acuzat pe fostul premier Dacian Cioloş pentru faptul că nu s-a revenit la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. ”Din nefericire, a fost un Cioloş care n-a fost de acord să-şi asume ordonanţă de urgenţă la momentul respectiv. Poate nu era cazul, poate era cazul... Din nefericire nu s-au găsit alte pârghii la acel moment pentru a impune alegeri în două tururi”, a spus Gorghiu în şedinţa Comisiei juridice.
Istoria blatului PNL-PSD
În ianuarie 2016, după consultări cu partidele, premierul Dacian Cioloş a ales să nu se implice în modificarea legislaţiei electorale, deşi liberalii şi-ar fi dorit alegeri în două tururi pentru edili. “Nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a explicat Cioloş la acea vreme. În noiembrie 2015, cu o zi înainte de învestire, programul de guvernare prezentat de Dacian Cioloş prevedea “amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene”. Această măsură a fost eliminată din varianta care a ajuns la Parlament, pe 17 noiembrie. În iunie anul acesta, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată o sesizare formulată de Clotilde Armand (USR) care a invocat faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ. CCR a decis, însă, că stabilirea numărului de tururi este de competenţa Parlamentului. În mai 2015, 54 de deputaţi liberali au votat pachetul de legi electorale care prevedea alegerea primarilor într-un singur tur. La acea vreme, preşedintele PNL era Alina Gorghiu. Deputatul PNL Mihai Voicu, fost preşedinte al Comisiei de Cod electoral, explica votul liberalilor prin faptul că “întregul pachet este un pas înainte faţă de legislaţia veche”. Pachetul legilor electorale a fost promulgat de Klaus Iohannis pe 18 mai 2015, şeful statului fiind de părere că legea privind alegerea autorităţilor locale “reprezintă un progres”.
1.677 de primari are PSD după alegerile locale din iunie 2016. Liberalii au câştigat şi ei 1.081 de primării din toată ţara. Scrutinul s-a desfăşurat într-un singur tur; turul al doilea a existat doar în cazurile de balotaj.