După ce procurorii de la DNA Braşov l-au pus sub urmărire penală pentru declaraţii mincinoase şi favorizarea infractorului, liderii PNL s-au grăbit să îi ceară demisia lui C.P. Tăriceanu din fruntea Senatului. Atât Vasile Blaga, cât şi Alina Gorghiu se aşteaptă ca preşedintele Camerei superioare să facă un pas în spate după acuzaţiile din dosarul retrocedărilor ilegale. După ce prima tentativă a eşuat, liderii PNL pregătesc în secret o nouă încercare de revocare.
Surse din PNL au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că în următoarele şedinţe ale partidului va fi luat în discuţie scenariul debarcării lui Tăriceanu. Nu este primul demers pe care liberalii îl fac în acest sens. În urmă cu o lună, PNL a strâns semnături pentru revocarea lui Tăriceanu, însă a renunţat la idee după ce s-a lovit de refuzul UNPR, care iniţial anunţase, prin vocea lui Valeriu Steriu, proaspăt ales preşedinte, că susţine debarcarea lui Tăriceanu.
Atunci, senatorii liberali spuneau că depunerea cererii de revocare este condiţionată de posibilitatea ca aceasta să fie validată de plen. Revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor dacă acesta încalcă prevederile Constituţiei sau dacă încalcă grav şi în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului, dar poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se depune la Biroul Permanent care o analizează în prima sa şedinţă. Deşi Senatul este în vacanţă electorală, Biroul Permanent poate fi convocat la solicitarea unui grup parlamentar.
În acest moment, PNL are 50 de senatori, însă i se pot alătura si alţi aleşi independenţi. Pentru a putea depune cererea de revocare este nevoie de 54 de semnături, iar pentru ca Tăriceanu să fie revocat este nevoie de cel puţin 83 de voturi. Astfel, PNL ar mai avea nevoie de încă 33 de voturi venite dinspre UNPR, UDMR sau independenţi.
Dat jos după alegeri?
La vârful PNL se vorbeşte însă şi despre posibilitatea ca subiectul revocării lui Tăriceanu, discutat în perioada campaniei electorale, să poată oferi un pretext rivalilor politici care folosesc discursul antiprocurori. Aşadar, după aceste calcule, liberalii ar putea să împingă revocarea după campania electorală. De altfel, senatorii sunt oricum plecaţi în teritoriu, iar până după alegerile locale este aproape imposibil să strângă numărul necesar de semnături. "Regret că domnul Tăriceanu este compromis public, dar nu este normal să rămână în funcţie. Procedura de revocare va trebui să o discutăm după alegeri, că Senatul nu mai lucrează acum", a declarat vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.
“DNA şi SRI au devenit o supraputere ocultă şi iraţională, ce trezeşte amintirea rolului pe care-l jucau Partidul Comunist şi braţul său înarmat, Securitatea” Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului