Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 107. Lupte intense în Severodonețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 107. Lupte intense în Severodonețk

Vineri, 10 iunie 2022, este cea de-a 107-a zi de război în Ucraina.

Update Autoritățile din Mariupol îi acuză pe ruși că au furat echipamente moderne din spitalele din oraș.

„Orașul Mariupol este jefuit!. Așa-numitul „DPR” se bucură că acum pot călători cu troleibuzele furate în stil european. Echipamentele moderne sunt furate din spitale, iar locurile de joacă sunt furate din curțile cândva confortabile. Adevărata față a „lumii ruse” – crimă, distrugere și jaf”, susține Consiliul Municipal Mariupol.

Update Începând cu 2014, Rusia a încălcat aproximativ 400 de tratate internaționale la care statele noastre sunt părți, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky, scrie unian.net.

„Cuvântul este întotdeauna baza legii. Acesta este întotdeauna baza unui tratat. Convenții, carte, declarații și, bineînțeles, memorandumuri. Numai în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei – și acesta este în curs de derulare, vă reamintesc, nu din 24 februarie, ci din 2014 – Rusia a încălcat aproximativ patru sute de tratate internaționale diferite la care statele noastre sunt părți”, a declarat Zelensky.

Update Trupele ruse au avansat spre oraşul Bahmut și întreprind atacuri pentru avarierea liniilor de aprovizionare cu armament a orașului Severodonețk, transmit forțele ucrainene, citate de dpa. 

"Inamicul avansează în direcţia Vozdvijenka-Rotî, are parţial succes, este fixat pe liniile ocupate", informează Statul Major al armatei ucrainene.

Localităţile se află la 10 km sud-vest de Bahmut, iar de aici forţele ruse ar putea bombarda cu arme grele drumul care leagă Bahmut de Severodoneţk.

În jurul acestuia se poartă lupte grele, fără să se înregistreze vreo schimbare semnificativă. 

Severodonețk este ultimul mare oraș din Donbas aflat sub control ucrainean.

Regiunea Donbas este  industrializată şi preluarea de către Rusia i-ar permite crearea unui culoar terestru spre Peninsula Crimeea, care nu are resurse proprii de apă potabilă. 

Totodată, forțele ruse a concentrat trupe în direcția localității Soviansk. 

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins mai multe atacuri în Doneţk şi Luhansk, a lovit poziții ruse în regiunea Herson. 
"Aviaţia noastră a lovit poziţii ruse, locuri unde se concentrează echipamente şi personal, şi depozite în jurul a cinci localităţi din regiunea Herson", a raportat Statul Major ucrainean.

Război în Ucraina: Lupte intense în Sievierodonetsk

Forțele ucrainene își mențineau pozițiile în lupte intense de stradă și sub bombardament permanente în Sievierodonetsk, au declarat oficiali, în timp ce Rusia face presiuni pentru a controla orașul cheie pentru obiectivul său de a controla estul Ucrainei, scrie Reuters.

Sievierodonetsk și orașul său geamăn Lysychansk, pe malul opus al râului Siverskyi Donetsk, sunt ultimele zone controlate de ucraineni din provincia Luhansk, pe care Rusia este hotărâtă să o cucerească.

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat joi că situația din Sievierodonetsk este "extrem de complicată" și că forțele ruse își concentrează toată puterea în zonă.

"Nu-și cruță oamenii, trimit oameni drept carne de tun... bombardează armata noastră zi și noapte", a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters.

Ucraina spune că singura sa speranță de a întoarce situația în favoarea sa în micul oraș industrial este mai multă artilerie pentru a contrabalansa puterea de foc masivă a Rusiei.

Într-o informare din Sievierodonetsk, comandantul batalionului ucrainean al Gărzii Naționale Svoboda, Petro Kusyk, a declarat că ucrainenii îi atrag pe ruși în lupte de stradă pentru a le neutraliza avantajul artileriei. El a spus că forțele sale suferă de o lipsă "catastrofală" de artilerie pentru a riposta tunurilor rusești, iar obținerea unor astfel de arme ar transforma câmpul de luptă.

Reuters nu a putut verifica rapoartele privind câmpul de luptă.

În sud, unde Rusia încearcă să își impună dominația pe o porțiune de teritoriu ocupat care se întinde pe teritoriul provinciilor Herson și Zaporizhzhia, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a câștigat teren în cadrul unui contraatac în provincia Herson.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a avut "unele evoluții pozitive în regiunea Zaporizhzhia, unde reușim să perturbăm planurile ocupanților". El nu a oferit detalii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situația de la fața locului în Zaporizhzhia sau Herson. Conducerile instalate de Rusia în ambele provincii spun că plănuiesc referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Luând cuvântul la Moscova pentru a marca cea de-a 350-a aniversare a nașterii țarului rus Petru cel Mare, președintele Vladimir Putin a făcut o paralelă între ceea ce el a descris ca fiind căutările lor istorice de a recâștiga ceea ce el a numit pământurile ruse. "Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a luat înapoi (ceea ce era al Rusiei)", a spus Putin.

Primarul din Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk, a declarat că aproximativ 10.000 de civili sunt încă blocați în oraș - aproximativ o zecime din populația de dinainte de război.

La vest de Sievierodonetsk, Rusia împinge dinspre nord și sud, încercând să prindă în capcană forțele ucrainene din regiunea Donbas, care cuprinde Luhansk și provincia vecină Donețk.

Rusia a bombardat joi peste 20 de localități din Donețk și Luhansk, distrugând sau avariind 49 de locuințe, mai multe fabrici, clădiri agricole și o gară, a declarat armata ucraineană. Doi civili au fost uciși, a precizat aceasta.

Rusia afirmă că nu vizează civili.

În Soledar, un oraș de lângă Bakhmut, aproape de linia frontului, clădirile au fost transformate în cratere prin explozie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale și ulei alimentar din lume, iar atenția internațională s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra amenințării de foamete internațională, văzută ca fiind cauzată de blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

"Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă de la Marea Neagră continuă", a declarat Zelenski.

Rusia pune criza alimentară pe seama sancțiunilor occidentale care îi restricționează propriile exporturi de cereale. Ea spune că este dispusă să permită deschiderea porturilor ucrainene pentru exporturi dacă Ucraina elimină minele și îndeplinește alte condiții. Ucraina numește astfel de oferte promisiuni deșarte.

Rusia ameninţă Occidentul cu un conflict militar direct din cauza atacurilor cibernetice

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi după-amiază, Occidentul că există riscul unor confruntări militare directe din cauza atacurilor cibernetice lansate asupra Rusiei, pe care le-a atribuit în principal Statelor Unite şi Ucrainei.

Ministerul de Externe de la Moscova acuză că infrastructura esenţială a Rusiei şi instituţiile sunt vizate frecvent de atacuri cibernetice, pe care le atribuie Statelor Unite şi Ucrainei. Duminică, site-ul Ministerului rus al Locuinţelor a fost vizat de un atac cibernetic care a avut ca rezultat apariţia mesajului în limba ucraineană "Glorie Ucrainei".

"Să fiţi siguri că Rusia nu va lăsa fără ripostă aceste acţiuni agresive. Toate acţiunile noastre vor fi moderate, punctuale, în conformitate cu legislaţia noastră şi cu dreptul internaţional", a reacţionat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit agenţiei Reuters, acuzând Washingtonul că "reduce deliberat nivelul de utilizare a instrumentelor cibernetice în scop ofensiv".

"Militarizarea spaţiului informatic de către Occident şi tentativele de a-l transforma într-o zonă de confruntare interstatală au generat creşterea semnificativă a ameninţării unor confruntări militare directe, cu efecte imprevizibile", atrage atenţia Ministerul de Externe de la Moscova.

Website-urile a numeroase companii de stat ruse şi cele ale grupurilor media au fost atacate sporadic de hackeri după lansarea invaziei militare înn Ucraina, pe 24 februarie, de obicei fiind prezentate mesaje diferite faţă de linia oficială a Moscovei.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în mai că numărul atacurilor comise împotriva Rusiei de "structuri de stat din străinătate" a crescut semnificativ şi a cerut consolidarea apărării cibernetice.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri