Concert cu Cristian Măcelaru de Ziua națională a Franței
Joi, 14 iulie, de la ora 22.10, Orchestra Națională a Franței susține tradiționalul concert care sărbătorește Ziua Națională a Franței, pe Champs de Mars – generosul spațiu de lângă turnul Eiffel din Paris. Acest concert a fost organizat pentru prima dată în 2013; sute de mii de oameni au acces liber la această sărbătoare muzicală franceză, milioane urmăresc în fiecare an acest eveniment la TV sau la radio. În 2022, concertul este dirijat de directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijorul Cristian Măcelaru, actualul director artistic al Festivalului Enescu de la București și cel mai cunoscut nume românesc al momentului pe marile scene internaționale. Ca de obicei, programul include piese scurte reprezentative pentru repertoriul francez; anul acesta se adaugă și o lucrare a unui compozitor ucrainean. Alături de Orchestra Națională a Franței, regăsim Corul Radio France, dar și o galerie ilustră de soliști, din care se remarcă soprana Nadine Sierra, pianista Alice Sara Ott, violoncelistul Gautier Capuçon și violonistul Leonidas Kavakos. O sărbătoare a Franței, cu un român în prim-plan: un concert-eveniment de neratat! Comentează din studioul Radio România Muzical, Anca Ioana Andriescu.
Cristian Măcelaru poate fi ascultat în direct pe parcursul acestei veri și în alte concerte relevante: pe 21 iulie, alături, din nou, de Orchestra Națională a Franței, în cadrul festivalului de la Montpellier și pe 21 august, alături de a doua orchestră europeană pe care o conduce, cea a Radiodifuziunii WDR din Koln, în cadrul festivalului BBC Proms.
Din 5 septembrie 2022, Cristian Măcelaru revine la Radio România Muzical cu al treilea sezon al rubricii Camera albastră – audio și video, în rețelele sociale Radio România Muzical.
Festivalul BBC Proms 2022
Vineri, 15 iulie, se deschide ediția 2022 a celui mai mare și cunoscut festival de muzică clasică din lume, BBC Proms, ce se va derula până în 10 septembrie. Concertul de deschidere poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical: Corul și Orchestra Simfonică BBC sunt conduse de Sakari Oramo, într-una dintre cele mai cunoscute partituri vocal-simfonice, Requiemul de Giuseppe Verdi. Patru voci relevante ale prezentului sunt soliști: soprana Masabane Cecilia Rangwanasha (câștigătoare în 2021 a concursului BBC Cardiff Singer of the world), mezzosoprana Jennifer Johnston (una dintre cele mai cunoscute voci britanice), tenorul Freddie de Tommaso (care a încântat audiența și de la București în luna mai, în gala caritabilă găzduită de Opera Națională București) și bas-baritonul coreean Kihwan Sim (cu roluri remarcabile la Teatrul Covent Garden din Londra). Concertul este transmis de la ora 21.30 și este comentat de Irina Cristina Vasilescu.
Pe parcursul verii 2022 puteți asculta și alte concerte în direct din cadrul Festivalului BBC Proms 2022: pe 2, 5, 12, 17, 21 și 23 august – evenimente de neratat, cu nume dintre cele mai relevante astăzi la nivel internațional.
Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth
Luni, 25 iulie: unul dintre cele mai așteptate spectacole ale sezonului de vară – deschiderea festivalului Richard Wagner de la Bayreuth. Este o nouă producție a operei Tristan și Isolda de Richard Wagner, în regia lui Roland Schwab, în rolurile principale evoluând tenorul Stephen Gould și soprana Catherine Foster. Dirijorul producției: Cornelius Meister. Dincolo de a fi un punct de întâlnire al liderilor germani sociali, politic și culturali, festivalul Richard Wagner de la Bayreuth este un adevărat fenomen – fiind susținut din 1876 până astăzi, într-un teatru construit chiar sub îndrumarea lui Wagner, special pentru operele sale, și sub managementul descendenților lui Wagner: astăzi, directoarea festivalului este o stră-strănepoată a lui Richard Wagner, regizoarea Katharina Wagner. Spectacolul de deschidere a ediției 2022 este programat pe 25 iulie, de la ora 16.50 și se va derula până la ora 23.30, gazde în studioul Radio România Muzical fiind Luminița Arvunescu și invitatul ei, dr. Stephan Poen. Spectacolul este preluat și de Radio România Cultural.
Următoarele 6 spectacole din Festivalul Wagner de la Bayreuth nu au fost puse la dispoziția EBU în direct, așa că pot fi ascultate în versiune înregistrată, începând cu 7 august, în cadrul emisiunii Opera în interpretări de referință, realizată de Irina Cristina Vasilescu.
Majoritatea concertelor pot fi reascultate pe site-ul Radio România Muzical încă 30 zile după data transmisiunii în direct (în funcție de drepturile acordate de artiști).