Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Marile destinații turistice se deschid, fără pașaport de vaccinare

Marile destinații turistice se deschid, fără pașaport de vaccinare

de Diana Scarlat    |   

Nevoia de a redeschide turismul ar putea pune capăt pandemiei mai repede decât ne-am fi așteptat și fără niciun „pașaport de vaccinare”. În timp ce unele țări, precum Italia, au decis să intre din nou în lockdown până după Paști, altele anunță deschiderea aproape totală. Turcia, Grecia și Bulgaria au anunțat deja că primesc turiști din întreaga lume, fără să țină cont de vaccinare. Mai mult, Turcia a anunțat că ar putea decide, până pe 15 aprilie, să elimine și testul PCR negativ. Mai sunt și alte țări care și-au anunțat deschiderea pentru turism, fără a lua în considerare vaccinarea. Acest semnal arată că, la un an de la declararea pandemiei, multe state sunt deja pregătite să declare sfârșitul acesteia, pentru a nu se prăbuși din punct de vedere economic.

 

Reprezentanții agențiilor de turism din România spun că se așteptau la deschiderea destinațiilor turistice, exact așa cum se întâmplă de o săptămână, și că nu s-a pus niciodată problema introducerii unor restricții de călătorie, pe baza vaccinării. Doar s-a înțeles greșit problema „pașapoartelor de vaccinare”. Nici nu avea cum să fie o astfel de condiție pentru libera circulație, mai ales pentru că nu au acces la serurile de imunizare toți cei care vor să călătorească, dar pot dovedi că nu răspândesc virusul. Chiar dacă se dezbate problema acestor „pașapoarte”, cei care au business în turism spun că nu au ținut cont niciodată de scandalurile pe această temă, tocmai pentru că niciun oficial al UE nu a declarat că va exista obligativitatea vaccinării. Mai mult, vaccinarea nici măcar nu este luată în considerare de unele destinații deschise în acest moment, pentru a se permite accesul turiștilor în țară. Testul PCR negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară, este principala condiție pe care o pun cele mai multe state. A doua variantă deja practicată în mai multe destinații turistice este dovada imunizării naturale, fie prin testare pentru anticorpi, fie printr-un certificat care să ateste că persoana a avut COVID-19 în ultimele trei luni, considerându-se că imunizarea există timp de 90 de zile.

 

O falsă problemă se elucidează

 

Vaccinarea este ultima dintre condițiile pe care le pun spatele deschise pentru turism. Avantajul ar fi scăderea cheltuielilor, pentru că nu se mai plătesc în plus testele PCR. Tocmai de aceea, oamenii din turism speră ca toate țările să accepte și vaccinarea ca variantă care acum nici măcar nu este luată în calcul de cele mai multe state. „Pașaportul de vaccinare nu există decât în mintea unora dintre noi. Nu a fost vorba niciodată de așa ceva. Fiecare țară abordează situația așa cum crede de cuviință. Uniunea Europeană se pregătește să facă o platformă integrată prin care să poată verifica mai ușor datele persoanelor, dar deciziile se iau de la țară la țară. Au început să apară declarații, din partea unor state, referitor la acceptarea persoanelor vaccinate. Grecia a declarat, încă de săptămâna trecută, că acceptă și vaccinarea, pe lângă testul PCR negativ și dovada imunizării. Și premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat (ieri – n.r.) că acceptă intrarea turiștilor în țară fie cu test negativ, fie cu test de anticorpi, fie cu vaccin. Noi ne așteptăm ca Turcia să nu mai ceară nimic, după 15 aprilie. Anul trecut au cerut test PCR negativ. Dacă vor cere în continuare testul, sperăm să accepte și vaccinarea ca variantă, pentru a avea cheltuieli în minus”, a explicat, pentru Jurnalul, Alin Burcea, CEO Paralela 45.  

 

Alte state au arătat că se poate

 

Egipt, Zanzibar și Maldive au fost destinațiile cele mai avantajate în ultimele opt luni, rămânând deschise pentru turism. Vizitatorii au fost primiți cu condiția de a avea un test PCR negativ, cu excepția Zanzibarului, care nu a cerut nici măcar testul. Doar companiile aeriene au condiționat călătoriile către Zanzibar de prezentarea unui astfel de test, dar unele dintre acestea deja au renunțat la condiționare. „Este clar că, atât timp cât vaccinul nu este obligatoriu, se vor găsi modalități pentru a circula și turiștii care fac test PCR sau de anticorpi, ca până acum. Mai mult, Egiptul e, poate, cel mai bun exemplu: chiar dacă ai vaccinul făcut, intri în țară doar cu rezultatul negativ al unui test PCR”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Berca, reprezentantul agenției Christian Tour. Anunțul făcut de ministrul Turismului din Turcia, luni, în cadrul unei conferințe de presă, arată că nu se dorește pierderea încasărilor din acest sector economic, după ce deja alte destinații au arătat că se poate. „Noi am început programele pe Turcia de trei săptămâni. Avem grupuri care merg săptămânal în Cappadocia. Turcia se bazează pe turism și așteptăm să elimine chiar și testul PCR, pentru că inițial anunțaseră că vor lua o decizie în legătură cu obligativitatea testării până pe 26 mai, apoi au revenit, stabilind data de 15 aprilie. Turcia a fost destinația cu cele mai multe solicitări pentru noi, de la sfârșitul anului trecut, pentru Antalya, Kusadasi, dar și pe circuite, în special Cappadocia și Istanbul”, a declarat, pentru Jurnalul, Cosmin Vasile, reprezentantul agenției Hello Holidays.   

 

Grecia a găsit o variantă de a reduce cheltuielile turiștilor, pentru a stimula creșterea numărului de vizitatori: acordă vouchere pe care le dau hotelierii, scăzând din consumație sau din servicii 20-30% din valoarea testului PCR. În Grecia se poate intra și cu un test de anticorpi care să demonstreze imunizarea. 

 

Vaccinarea reduce doar costurile

 

Sunt doar șapte țări care acceptă vaccinul la trecerea frontierei. Printre acestea se numără România, Grecia și Bulgaria, dar nu se regăsesc celelalte mari destinații turistice. Spania ar putea fi următoarea țară care să accepte și vaccinarea la trecerea frontierei, după 25 mai, când va deschide turismul. Românii care s-au vaccinat deja vor putea circula fără test PCR negativ în statele care vor accepta și această variantă. Ministrul Turismului din Grecia va veni în România, pentru discuții cu reprezentanții agențiilor de turism și cu ministrul Economiei, pentru a facilita călătoriile românilor spre această destinație. „Am pregătit o listă de întrebări, pentru întâlnirea pe care o vom avea vineri dimineață. Suntem șase touroperatori care ne vom întâlni cu ministrul din Grecia (Paralela 45, Christian Tour, Hello Holidays, Dertour, Corali Holidays și Cocktail Holidays). Un exemplu de problemă este deschiderea mai multor benzi de circulație la graniță și a tuturor punctelor de frontieră”, explică Alin Burcea, CEO Paralela 45. 

Comunitatea Europeană nu poate impune condițiile în care cetățenii vor putea să călătorească. Grecii au cerut, de exemplu, ca toate testele PCR să aibă cod QR, pentru a se putea verifica autenticitatea lor, după ce au apărut falsuri. Platforma pe care o va face UE doar va uni aceste date, pentru a se verifica mai ușor.

 

Alin Burcea, CEO Paralela 45

 

Mai mult ca sigur se va merge în paralel cu cele trei metode de verificare: fie rezultat negativ al unui test COVID-19, fie test de anticorpi sau dovada imunizării naturale, la 90 de zile de la boală, fie vaccinarea. În niciun caz nu se va cere vaccin obligatoriu sau „pașaport de vaccinare”. 

 

Cosmin Vasile, reprezentantul agenției Hello Holidays   

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri