Aceste tranzacţii întăresc poziţia marilor reţele în ţară în special pe partea de ambulatoriu, unde cei mai mulţi pacienţi accesează serviciile medicale contra cost. MedLife a semnat 13 tranzacţii în acest an, Regina Maria a cumpărat nouă companii, iar suedezii de la Medicover au bifat trei tranzacţii în acest an până acum.
Privaţii au pariat pe asistenţa medicală specializată, pe nivelul secundar, şi au dezvoltat în principal infrastructura de ambulatoriu, unde cei mai mulţi pacienţi plătesc serviciile medicale. Atragerea de medici specialişti în clinicile pe care le deţin reprezintă principala prioritate, în piaţă se duce o „bătălie“ pe cei mai buni medici care sunt vânaţi de reţelele private.
Deşi au făcut investiţii şi în spitale private, cei mai mulţi operatori privaţi nu asigură şi urgenţele medicale, care îşi găsesc în continuare rezolvare în spitalele de stat. Între timp medicina în ambulatoriul spitalelor de stat, unde încă există teoretic infrastructura necesară, este pe cale de dispariţie, între „nu avem niciun loc disponibil“, „acel medic consultă doar contra cost“ sau „nu facem programări“.
Realitatea din teren arată că pacientul român nu doar că găseşte cu greu un loc la consultaţie cu bilet de trrimitere, dar nici măcar nu poate efectua un set de analize medicale în baza biletului atunci când are nevoie. Chiar Avocatul Poporului (AP) constată că termenele de aşteptare sunt prea lungi pentru analize medicale şi propune o platformă electronică ca să îmbunătăţească accesul pacienţilor la aceste servicii.
(sursa: Mediafax)