Jurnalul.ro România inteligentă Marinela Debu, APAH-RO: Timp de doi ani nu a existat tratament pentru bolnavii de hepatita C

Marinela Debu, APAH-RO: Timp de doi ani nu a existat tratament pentru bolnavii de hepatita C

de Anastasia Paul    |   

Există discontinuități mari în furnizarea de tratament pentru pacienții cu hepatita C, atrage atenția Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), la Conferinta “Hepatita C- calea spre vindecare”, parte a proiectului România Inteligentă, organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

Soluția pentru a evita discontinuitățile în furnizarea  tratamentului pentru bolnavii de hepatita C este începerea devreme a negocierilor pentru încheierea contractelor. 

"Se împlinesc 7 ani de când a debutat în România Programul Interferon Free. În decembrie 2015, primii pacienți cu hepatita C beneficiau de terapie inovatoare și vedeau că este  posibil și în țara lor ceea ce știau de prin alte țări. 

Din păcate, din acești 7 ani, avem aproape 2 ani în care tratamenul nu a existat din cauza discontinuităților, este vorba de pauza dintre contracte. Din ce știm noi până la această oră, puține șanse să nu avem o nouă discontinuitate, mai mică sau mai mare. Depinde de mulți factori.

Această terapie nouă, cu Interferon Free, a dat o șansă foarte mare la viață multor pacienți. Pentru că erau pacienți care înainte mergeau pe terapia cu interferon, cu efectele adverse știute, și când a început acest nou tratament, a fost pentru ei luminița de la capătul tunelului. Pentru foarte mulți dintre ei, chiar și pentru cei care erau în stadii avansate, a reprezentat re întoarcerea în mediul de muncă. Dar pentru un pacient care trebuie să aștepte și are neșansa de a fi depistat atunci când  apar aceste găuri, anul trecut când a fost între contractele anterioare, au fost 7 luni de pauză. Acum, la 1 februarie, acest contract se va termina. Dacă ne uităm la reglementările legale, trebuie minim două luni de negociere. Deci, dacă noi nu am început ieri negocierile, astăzi, mâine, și apelul nostru este către Ministerul de Finanțe să aloce fondurile necesare, astfel încât CNAS să poată începe procedurile de negociere", averetizează Marinela Debu.

Ea spune că pacienții care sunt nevoiți să aștepte tratamentul sunt cuprinși de disperare. 

"Pentru un pacient care este pus să aștepte, se instalează o stare de disperare. Vorbeam în trecut cu pacienții care așteptau și îmi spuneau când  va fi? La un moment dat nu mai știam să le spunem când pentru că eram în postura de a-i minți. Ori noi, ca pacienți, nu ne puteam minți. Și preferam  să fiu pesimistă. Data trecută, oricât de pesimistă am fost, n-am reușit să fiu îndeajuns de  pesimistă".

Medicii de familie trebuie să aibă mai mult curaj pentru a-și trimite pacienții la analize. 

"Ca și perspective, este  foarte bine că avem programe de screening pe două regiuni importante ale țării. 24 de județe sunt măturate în acest moment. Este clar că trebuie să facem mai mult. Avem șansa de a depista de la medicul de familie, și aici este un apel către medicii de familie să aibă mai mult curaj, să se folosească de ceea ce au din 2018, de a testa nu doar femeile însărcinate, ci orice pacient pe care îl consideră. Avem o colaborare foarte bună cu grupul Gastro al Societății Naționale de Medicină de Familie. A fost un efort uriaș al Societății Naținale de Medicină de Familie, al Societății Naționale de Boli Infecțioase, al Societății Române de Gastro-Enterologie și Hepatologie, a tuturor celor care își doreau să facă acest lucru", spune președinta APAH-RO.

De asemenea, este nevoie ca și persoanele neasigurate să beneficieze de tratament pentru hepatita C.

"Dar avem imprevizibilul, pentru că niciodată nu știm ce va urma. Și mai avem un lucru bun. Avem șansa ca de anul viitor, poate, pacienții neasigurați să poată avea acces la tratament. Atâta timp cât nu mergem și spre pacienții neasigurați, nu rezolvăm nimic. Dar pentru asta este nevoie de bani. Și apelul nostru către cei care au în mână această posibilitate, este să acordați finanțarea necesară. Dacă un pacient cu hepatită este depistat și nu beneficiază de tratament, nu acordăm astăzi o șansă la viață, mâine oricum costurile vor crește. Secțiile de gastro-enterologie vor fi mai pline. Dacă  astăzi dați bani, și orice pacient nou depistat imediat ăi e ofereită șansa la tratament, atunci ați salvat chiar mai multe vieți, pentru că se oprește transmiterea în comunitate și omul acela se va întoarce la muncă", spune aceasta. 

Ea mai precizează că bolnavii de hepatita C sunt încă  stigmatizați la locul de muncă. 

"Ne confruntăm încă cu stigmă. În fiecare zi vorbesc cu pacienți care îmi spun că au probleme la locul de muncă pentru simplul fapt că sunt pacienți cu hepatită C sau cu hepatita B. Hepatita C este vindecabilă".

Conferința este transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalulro , iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.

Subiecte în articol: heptatia marinela debu interferon free
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri