Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măsurile UE determină scăderea prețului gazelor naturale

Măsurile UE determină scăderea prețului gazelor naturale

Costul gazelor naturale a scăzut, astăzi, cu circa 8,3% ca efect al măsurilor luate de UE, scrie Bloomberg.

La hub-ul din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu până la 8,3%. La ora 8.53, cotația era de 175 de euro/MWoră, cu 6,8% mai mic față de ședința anterioară și cel mai redus din 25 iulie 2022. 

Germania, Marea Britanie şi alte state UE vor să aloce miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile ruseşti, prin plafonarea prețurilor și naționalizarea companiilor din energie. Propunerea  Comisiei Europene vizează strângerea a 140 de miliarde de euro de la firmele din energie, reducerea consumului, etc. 

Germania a decis preluarea constrolului asupra unei rafinării importante a grupului Rosneft și vrea naționalizarea importatorilor Uniper SE și VNG AG.

Prețurile gazelor se menține însă de 7 ori mai mare față de media acestei perioade. Sezonul  de termoficare începe la 1 octombrie. 

Chiar dacă au mai scăzut în ultimele săptămâni, preţurile la gaze sunt în continuare de şapte ori peste media pentru această perioadă a anului, accelerând inflaţia şi punând economiile în pragul recesiunii. Cererea este aşteptată să crească gradual înainte de sezonul de termoficare, care începe la 1 octombrie. 

Subiecte în articol: gaze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri