Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: Este crimă cu premeditare să ne trimiteţi infectaţi în spitale

Medic: Este crimă cu premeditare să ne trimiteţi infectaţi în spitale

Medicii sunt îngrijoraţi de posibilitatea de a merge la serviciu infectaţi și spun că a trimite personalul medical infectat în spitale reprezintă o „crimă cu premeditare”. Cele mai riscante secţii pentru COVID-19 sunt ATI, ORL, oftalmologie și chirurgie.

Propunerea ca personalul medical să meargă infectat cu virusul Sars-Cov-2 la spital este considerată o „crimă” de către cei care îmbracă halatele albe, deoarece personalul medical riscă să facă forme grave de COVID-19, din cauza încărcăturii virale ridicate din spitale.

Pericolul există peste tot, însă cei mai expuşi sunt cei din secţiile de ATI, ORL sau oftamologie, care trebuie să se apropie de gura pacienţilor şi de cei din chirurgie.

„Nu ai cum să pui un medic, este inacceptabil, este crimă cu premeditare. Practic îl trimiţi să vezi cum reacţionează. Că dacă nu îl omoară COVID-ul, poate are o şansă şi face formă uşoară şi medie, dar dacă tu îl trimiţi în continuare, cu siguranţă îl va omorî suprainfecţia”, a declarat, pentru Mediafax, Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina.

Medicul explică de ce riscul pe care îl au cadrele medicale este cu atât mai mare la secţiile de terapie intensivă.

„Tu dacă eşti infectat chiar dacă eşti asiptomatic, ai imunitatea scăzută în momentul respectiv. (...) Dar dacă tu ai imunitatea scăzută şi stai într-un mediu în care încărcătura virală este maximă. Vă daţi seama că la terapie intensivă ajung cei mai grav pacienţi. Şi sunt toţi unul lângă altul, cum suntem noi de exemplu spital COVID”, a mai spus doctorul.

De aceeaşi părere este şi un chirurg care spune că dovezile ştiinţifice despre COVID-19 sunt încă incipiente, dar statisticile spun clar că pericolul este imens pentru personalul sanitar.

„Statistic s-a văzut că acele cadre medicale care au lucrat, dacă au făcut boala, au făcut forme mai grave”, a explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti.

Atunci când se vorbește despre încărcătura virală din spitalele româneşti, care duce în multe cazuri la infecţiile nosocomiale, trebuie spus că acestea există în toate spitalele din lume. Însă, așa cum s-a văzut, odată cu tragedia de la Colectiv, România stă mai prost decât alte ţări.

„La noi, după cum ştiţi, asta e mai mult o regulă decât o excepţie”, a mai spus chirurgul.

De altfel, cadrele medicale spun că nu doar ele sunt în pericol, ci şi pacienţii pe care îi tratează.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri