Deși a câștigat cu două luni în urmă cel de-al patrulea său mandat de cancelar, Angela Merkel se confruntă cu cea mai gravă criză politică din cei 12 ani în care a condus executivul de la Berlin. Eșecul brusc al negocierilor pentru formarea unui nou guvern de coaliție în Germania poate pune capăt carierei politice a cancelarului și creează premisele pentru organizarea de noi alegeri legislative.
După patru săptămâni de tratative cu blocul conservator condus de Angela Merkel – format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala bavareză a acesteia - Uniunea Creştin-Socială (CSU)-, Partidul Liberal Democrat (FDP) s-a retras în mod neașteptat, duminică seară, din negocierile pentru formarea unei coaliții tripartite de guvernare, la care mai participau și ecologiștii din formațiunea politică „Verzii”, de centru-stânga. Liderul liberalilor, Christian Lindner, a invocat diferențe ireconciliabile cu partenerii de discuții, precizând că „nu există o bază de încredere” între aceștia. Tratativele tripartite s-au blocat iremediabil pe trei teme majore: imigrația, politicile în privința mediului și fiscalitatea. „Este mai bine să nu guvernăm, decât să guvernăm prost. La revedere!”, a șocat, la Berlin, președintele FDP, luându-și prin surprindere partenerii de tratative. De cealaltă parte, Simone Peters, unul dintre liderii ecologiștilor, a afirmat că FDP s-a comportat „iresponsabil, dubios și intrigant”, după cum scrie „Daily Express”. Ecologiștii consideră că ei au fost dispuși să negocieze, găsind în ultimul timp „o mai mare înțelegere” din partea partenerilor pe subiecte precum imigrația, agricultura și schimbările climatice.
Criză politică fără precedent
Eșecul negocierilor pentru formarea coaliției de guvernare declanșează cea mai gravă criză politică din Gemania postbelică și poate duce la un sfârșit politic neașteptat al Angelei Merkel, cu toate că lidera conservatorilor a câștigat cu doar două luni în urmă cel de-al patrulea ei mandat de cancelar. Slăbită de scorul electoral dezamăgitor după alegerile legislative din septembrie, Merkel considera coaliția cu liberalii și ecologiștii drept singura soluție viabilă pentru un nou guvern. Cum Merkel s-a exprimat până acum împotriva unui guvern minoritar, iar social-democrații refuză ferm o nouă coabitare cu conservatorii, Germania se îndreaptă spre noi alegeri anticipate, în care extremiștii de dreapta își pot consolida poziția în parlament. Dorința conservatorilor de a mai fi conduși de Merkel în alegerile anticipate nu mai este însă atât de sigură.
Lupta pentru supraviețuire politică o ține pe Merkel departe de problemele UE. Considerată principalul motor al Europei, Germania pare să lase UE în mâinile Franței.
Bundestagul, care a reprezentat pentru mulți stabilitatea, devine acum un simbol al crizei europene.