Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Minerii din Valea Jiului, transformaţi în energeticieni

Minerii din Valea Jiului, transformaţi în energeticieni

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Ministerul Energiei şi Universitatea din Petroşani au în plan deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice în Valea Jiului, potrivit unui comunicat al RWEA. Academia îşi propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziţie, având în vedere că pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este ţintită reconversia unui număr de circa 5.000 de mineri în specialişti în energie eoliană şi 3.000 în distribuţia de energie electrică pe an.

"În dezvoltarea acestui proiect, RWEA, Monsson - RESS şi CEZ România au găsit în Ministerul Energiei şi Universitatea din Petroşani parteneri deschişi, iar acest lucru este încurajator pentru realizarea cât mai rapidă a Academiei şi înlăturarea provocărilor din calea tranziţiei energetice şi a modernizării sectorului energetic din România", se arată în comunicat. Abilităţile tehnice şi profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt uşor transferabile către sectoarele energiei regenerabile şi al distribuţiei de energie, iar certificările obţinute în urma cursurilor de formare şi reconversie le vor permite acestora să lucreze în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile şi a reţelelor electrice din toată lumea, cu beneficii salariale attractive, susţin iniţiatorii acestui proiect.

"Într-un moment în care barierele din calea tranziţiei energetice au încetat să mai fie de natură economică, devine evident că aceasta trebuie să fie justă şi echitabilă pentru a fi acceptată de întreaga societate. Iar România nu are doar un potenţial semnificativ pentru creşterea cotei de energie produsă din surse regenerabile, dar şi responsabilitatea de a asigura un viitor comunităţii dependente de activităţile miniere ce au contribuit de-a lungul timpului la industrializarea ţării. O tranziţie energetică de succes include modernizarea economiei regiunilor dependente de activităţile de exploatare a cărbunelui şi adaptarea la schimbările structurale şi tehnologice, pentru a asigura un viitor comunităţilor din aceste regiuni", a declarat Claudia Brânduş, preşedintele RWEA.

Subiecte în articol: energie eoliana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri