Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O mini-lună care va orbita în jurul Terrei în următoarele două luni

O mini-lună care va orbita în jurul Terrei în următoarele două luni

de Redacția Jurnalul    |   

În jurul Pâmântului urmează să orbiteze un asteroid de mici dimensiuni timp de circa două luni.

Mini-luna, un asteroid numit 2024 PT5, a fost reperat de Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) pe 7 august 2024. Roca spațială va efectua o orbită completă a planetei noastre timp de  57 de zile, între 29 septembrie și 25 noiembrie 2024, potrivit Live Science.

Însă asteroidul va fi greu de observat, având doar 10 metri lățime. 

Ocazional, în jurul Terrei orbitează  diverși asteroizi. Un eveniment similar a avut loc în 1981 și 2022, când obiectul 2022 NX 1 a intrat pe orbita Pământului. 

Asteroidul care va deveni temporar o mini-lună a Terrei

„Pământul poate captura în mod regulat asteroizi dintre populația de obiecte din apropiere (NEO) și îi poate trage pe orbită, transformându-i în mini-luni. Recent descoperit, NEO 2024 PT5 din clasa Apollo urmează o traiectorie care seamănă cu cea a lui 2022 NX1 și poate deveni în curând o mini-lună”, au scris cercetătorii.

NASA consideră orice obiect spațial care se află la o distanță de circa 190 de milioane de kilometri de Pământ un „obiect din apropierea Pământului” și clasifică orice obiect mare aflat la o distanță de aproximativ 7,5 milioane de km de planeta noastră drept „potențial periculos”.

NASA urmărește locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi cu ajutorul ATLAS, un ansamblu de patru telescoape care efectuează o scanare a întregului cer nocturn la fiecare 24 de ore. 

Citiți și Ce trebuie să știi despre Eclipsa parțială de Lună plină, 18 septembrie 2024

NASA a estimat traiectoriile tuturor acestor obiecte din apropierea Pământului dincolo de sfârșitul secolului. Pământul se confruntă doar cu un risc infim de coliziune apocaliptică cu un asteroid pentru cel puțin următorii 100 de ani

Potrivit noului studiu, 2024 PT5 provine probabil din centura de asteroizi Arjuna - o amestecătură diversă de roci spațiale care orbitează în jurul Soarelui, în apropierea planetei noastre. Datorită faptului că orbita sa este foarte apropiată de a noastră, calculele indică faptul că asteroidul va orbita din nou Pământul în ianuarie 2025 și apoi în 2055.

Mini-lunile nu sunt doar curiozități pentru observatorii de asteroizi. Cercetările sugerează că rocile conțin minerale valoroase și apă care pot fi folosite drept combustibil pentru rachete, ceea ce le face „pietre de lansare” ideale pentru companiile care se pregătesc să exploateze asteroizii, transmite Antena3 CNN.

Subiecte în articol: mini luna terra pamant orbita asteroid
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri