Jurnalul.ro Ştiri Observator Seceta a afectat culturi pe o suprafață de circa 2 milioane hectare. Fermierii afectați vor fi despăgubiți

Seceta a afectat culturi pe o suprafață de circa 2 milioane hectare. Fermierii afectați vor fi despăgubiți

de Redacția Jurnalul    |   

Lipsa de precipitații a afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național, arată luni Ministerul Agriculturii. Valoarea unitară medie a pierderilor este de 200-230 euro/ha.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, ministrul Florin Barbu l-a înștiințat pe comisarul Wojciechowski încă din data de 15 iulie că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă, „pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării”.

„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de Florin Barbu în 7 august.

Reprezentanții ministerului arată că bugetul total estimat de maxim 75.224.000 euro pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor. În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare.

De asemenea, primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

„Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 - 230 euro/ha”, se mai arată în comunicat.

(sursa: Mediafax)

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri