Valoarea lor a fost stabilită prin Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu modificările și completările ulterioare nu a mai fost modificată din anul 2011. Valorile extrem de scăzute ale amenzilor, de la 35 lei la 100 lei pentru persoane fizice și de la 50 lei la 150 lei pentru persoane juridice, sunt de natură să încurajeze încălcarea prevederilor legale, spun realizatorii proiectului.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, valoarea amenzilor va crește considerabil. Proiectul de Hotărâre de Guvern conține 44 de contravenții care vor fi sancționate cu sume ce pot ajunge până la 25.000 de lei (circa 5.000 de euro) în cazul persoanelor fizice și 50.000 de lei (circa 10.000 de euro) în cazul persoanelor juridice. La un așa nivel al amenzilor, cei care până acum au luat în derâdere normele impuse pentru protejarea Rezervației Biosferei Delta Dunării se vor gândi de două ori înainte să încalce legea.
Aruncarea în ape, împrăştierea pe teren sau depozitarea în locuri neautorizate a deşeurilor se va sancționa cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice. Aceleași amenzi se vor aplica și în cazul poluării apelor și a terenurilor.
Faci zgomot, sari cu 5.000 de lei
Turiștii care aleg să vină în Delta Dunării vor trebui să aibă un comportament foarte responsabil, asta în cazul în care nu țin să rămână rapid fără bani, pentru că se vor sancționa foarte multe fapte. De exemplu, producerea prin orice mijloace, de zgomote intense în perimetrele zonelor de cuibărit sau de adăpost ale păsărilor ori ale altor animale sălbatice, semnalizate în mod corespunzător, se va sancționa cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice. Cu aceleași sume se vor sancționa fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora. Și pasionații de pescuit trebuie să știe că pescuitul sportiv/recreativ în zone interzise sau în perioadele de prohibitive se va lăsa cu amenzi de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice. De asemenea, practicarea sporturilor nautice pe canalele şi lacurile din perimetrul rezervaţiei se va sancționa cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice. Nu în ultimul rând, cei care intră în Rezervația Biosferei Delta Dunării trebuie să știe că, odată cu aplicarea noilor prevederi, refuzul persoanelor de a se legitima, la solicitarea expresă a personalului Administraţiei Rezervaţiei, şi de a prezenta documentele solicitate se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice. Delta Dunării face parte din programul „Omul și biosfera” al UNESCO. Este zonă umedă de importanță internațională, recunoscută prin Convenția Ramsar și se află pe lista patrimoniului mondial, cultural și natural
Mii de tone de deșeuri lăsate în urmă
Intensificarea turismul în Delta Dunării a venit la pachet cu o degradarea a stării mediului. Mii de tone de deșeuri sunt lăsate în urma lor de mulți dintre cei care vin aici, iar sarcina colectării lor este asumată de cele mai multe ori de ONG-urile de mediu. Mii de saci de saci de PET-uri, doze şi sticle de bere, precum şi alte obiecte de uz personal sunt strânse de activiștii de mediu în cadrul acțiunilor de ecologizare. De exemplu, în toamna anului trecut, o acțiune de ecologizare inițiată de Societatea Ornitologică Română (SOR) a dus la strângerea a peste 10.000 de PET-uri.