Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Dezvoltării Cseke Attila își ține aproape colegii din UDMR cu angajări de lux

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila își ține aproape colegii din UDMR cu angajări de lux

de Adrian Stoica    |   

Profitând de faptul că societatea Compania Națională de Investiții (CNI) funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), al cărui ministru este, Cseke Attila a stat el și a cugetat și a ajuns la concluzia că trebuie să-și numească consiliera în Consiliul de Administrație al acestei companii. Și, dacă tot mai erau ceva locuri, și-a numit și directorul de cabinet. La ora actuală, Consiliul de Administrație al CNI numără 9 membri, dar în curând 4 dintre ei ar trebui să dispară din schemă, dacă este să-i dăm crezare premierul Cîțu, care a spus că în aceste organisme de conducere la companiile de stat numărul membrilor va fi de maximum 5.

 

 

Arta comunicării, liantul dintre pile și companiile de stat

La începutul acestui an, Aliz Anderco era parașutată în Consiliul de Administrație al Compania Naționale pentru Investiții direct de la Cabinetul ministrul Dezvoltării Cseke Attila, unde este consilieră. Din CV-ul său aflăm că nu are nici legătură cu domeniul construcțiilor, deci cu obiectul de activitate al acestei companii care construiește stadioane, sală de sport, ea fiind absolventă a Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. După terminarea facultății, ea a ținut mereu aproape de UDMR. Astfel, în perioada decembrie 2010-septembrie 2011 a fost asistent de comunicare și PR la Fundația Corvineum, o asociație controlată de UDMR, iar în perioada ianuarie 2013- aprilie 2017 a lucrat la cabinetul local al europarlamentarului Csaba Sogor. Ulterior, ajunge consilier de presă la grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, unde activează în perioada aprilie 2017-noiembrie 2019, după care în intervalul noiembrie 2019-ianuarie 2021 activează la grupul parlamentar  din Senat, tot în calitate de consilier de presă. Conform celor scrise de ea în CV, la Senat și Camera Deputaților atribuțiile sale s-au rezumat la întocmirea comunicatelor și creionarea strategiilor de comunicare pe diverse teme. Adică nimic care să aibă vreo legătură cu noile sale atribuții ce decurg din calitatea de administrator al unei companii profilate pe construcții. 

Să ne promovăm tinerele talente

Un alt membru UDMR care a fost iluminat brus de pasiunea pentru betoane, ciment și noroaie este Szabo Jozsef. Și el a fost băgat la înaintare în Consiliul de Administrație pentru a-și mai rotunji veniturile, după ce a ajuns director de cabinet la colegul său de partid, Cseke Attila. În trecut el a fost și managerul public la Consiliul Județean Bihor, iar la alegerile locale de anul trecut a câștigat un mandat de consilier local al municipiului Oradea din partea UDMR.

Un agronom specialist în betoane

Un alt “specialist” de marcă ajuns în Consiliul de Administrație al CNI este și agronomul Gyorgyi-Csaki Janos. El este angajat firma Viviana Trading SRL din Oradea, unde este agronom, dar și la Triangulum Imobiliare SRL, tot din Oradea. Din CV-ul său nu am reușit să aflăm ce calitate l-a recomandat pentru numirea în Consiliul de Administrație, în afara filialei de partid.

Când PNL îți deschide ușile

Fiind totuși principalul partid de guvernământ, PNL nu putea rata ocazia de a-și numi și el un om în conducerea CNI. Partidul a ajuns la concluzia că cea mai potrivită persoană este Banța Victor, vicepreședintele filiala PNL Gorj, care a fost și prefectul județului. Odată cu preluarea guvernării de către liberali, Banța ajunge în ianuarie 2020 secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării, direct de la Primăria Motru, unde era consilier superior. În perioada 2009-2012 el a lucrat la Secretariatul General al Guvernului în timpul guvernării PDL, iar în perioada 03.12.2012-19.01.2020 a fost angajat al companiei de stat Conpet Ploiești.

 

Noi angajări și buget mai mare la CNI

Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Companiei Naționale de Investiții (CNI) prevede un număr de 350 posturi, ceea ce înseamnă o creștere a numărului de salariați cu 135 de posturi față de personalul planificat în bugetul anului 2020. Tot pentru acest an este prevăzută o creștere a cheltuielilor cu salariile de 35.216 mii lei față de nivelul bugetat pentru anul trecut. Această majorare de personal este determinată de includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) a unor subprograme noi.

 

 

 

Subiecte în articol: cseke attila
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri