„Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje. Și mă refer aici la reducerile legate de faptul că poți ieși și cu pensia anticipată, fără nicio penalizare, dacă ai 40 de ani de muncă. Da, acestea sunt alte categorii de pensii. Mă refer și la pensia pentru limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor. Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a explicat Bucura-Oprescu.
Concediile recunoscute ca vechime pentru stabilirea pensiei
Ministrul Muncii a discutat, de asemenea, la Antena 3 CNN despre concediile care vor fi considerate vechime pentru calcularea pensiei, subliniind avantajele incluse în noua lege a pensiilor, în special pentru femei.
Potrivit declarațiilor sale, noua lege a pensiilor aduce avantaje semnificative pentru femei, incluzând concediile de creștere a copilului în calculul stagiului de cotizare. Acest lucru înseamnă că perioadele în care femeile au fost în concediu de creștere a copilului vor fi recunoscute ca vechime de muncă, influențând pozitiv calculul pensiei acestora.
Noua legea a pensiilor. Avantajele pentru femei:
- Egalizare treptată a vârstei de pensionare până în 2035
- Vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni)
- Concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă.
"Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.
Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani", a explicat ministrul.
Astăzi, vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani și două luni, din iulie va fi 62 de ani și trei luni.
Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani.
Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.
Tipuri de pensie
Simona Bucura Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi a pensiilor.
Potrivit Ministrul Muncii, tipurile de pensie sunt:
-
Pensia pentru limită de vârstă
-
Pensia de invaliditate
-
Pensia anticipată
-
Pensia de urmaș
Așadar, se poate observa că, potrivit noii legi a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci, așa cum este în acest moment. Cu alte cuvinte, dispare o categorie de pensie. Mai exact, pensia anticipată fără penalizări.
Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.