Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul sănătăţii din Congo a demisionat acuzând "presiunile" pentru introducerea unui nou vaccin anti-Ebola

Ministrul sănătăţii din Congo a demisionat acuzând "presiunile" pentru introducerea unui nou vaccin anti-Ebola

Ministrul sănătăţii din Republica Democrată Congo, Oly Ilunga, şi-a înaintat luni demisia în semn de protest faţă de "presiunile" exercitate faţă de introducerea unui al doilea vaccin împotriva Ebola "de către actori care şi-au demonstrat lipsa de etică", transmite AFP.

De asemenea, Oly Ilunga, a protestat prin acest gest şi faţă de amestecul preşedinţiei republicii africane în activitatea echipei de control a ministrului privind lupta cu febra hemoragică, conform Reuters.

Ultima epidemie de Ebola din RD Congo se află pe locul doi în clasamentul mortalităţii. Această epidemie a afectat peste 2500 de persoane, dintre care mai mult de 1700 au murit.

Preşedintele Felix Tshisekedi a anunţat sâmbătă că transferă responsabilitatea răspunsului împotriva epidemiei unei echipe formate din specialişti în multiple domenii care vor răspunde direct în faţa preşedintelui.

În scrisoarea în care îşi prezintă demisia Ilunga a deplâns "amestecul în managementul răspunsului" la criză şi a criticat presiunile din exterior exercitate pentru folosirea unui al doilea vaccin împotriva Ebola produs de compania Johnson & Johnson, în pofida obiecţiilor sale.

"Se fac presiuni puternice de mai multe luni pentru a începe un nou experiment în RD Congo", scrie ministrul în scrisoarea de demisie. "Singurul vaccin ce poate fi utilizat în această epidemie este vaccinul rVSV-ZEBOV, fabricat de grupul farmaceutic Merck".

"Ar fi o fantezie să ne gândim că noul vaccin, propus de actori care şi-au demonstrat lipsa de etică ascunzând în mod voluntar informaţii importante faţă de autorităţile medicale, ar putea avea un impact semnificativ asupra controlului actualei epidemii", a mai susţinut el.

Oly Ilunga nu a precizat despre ce "actori" este vorba, însă organizaţii precum Medecins Sans Frontieres sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii au îndemnat public la folosirea celui de-al doilea vaccin împotriva Ebola, notează Reuters.

Ilunga susţine că eficienţa vaccinului produs de Johnson & Johnson nu a fost demonstrată şi că introducerea unui al doilea vaccin împotriva Ebola îi va dezorienta pe oameni. Compania producătoare susţine că noul vaccin, care a trecut prin prima fază a testelor, este sigur. 

Vaccinul anti-Ebola folosit în prezent este produs de Merck şi a fost administrat, până în prezent, unui număr de aproximativ 170.000 de oameni.

AGERPRES

Subiecte în articol: congo ebola
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri