Jurnalul.ro Ştiri Social Ministrul Sănătății, Florin Bodog îi încurajează pe diabetici să se împlice în activități sportive.

Ministrul Sănătății, Florin Bodog îi încurajează pe diabetici să se împlice în activități sportive.

Cu ocazia deschiderii oficiale a DiaEuro2017, Florian Bodog, Ministrul sănătății, a afirmat, că diabetul zaharat nu trebuie să fie un obstacol în calea activităţilor sportive, iar mişcarea este foarte importantă atât în prevenţie, cât şi în tratarea bolilor.

"Sunt aici pentru a participa la campionatul de fotbal de sală al pacienţilor cu diabet, pentru a da un semnal referitor la faptul că pacienţii cu diabet pot să aibă activităţi sportive, pot să obţină performanţe şi, în acelaşi timp, să dăm un semnal cu privire la faptul că mişcarea este foarte importantă atât în prevenţie, cât şi în tratamentul bolilor. Suntem alături de pacienţii cu diabet şi acesta este motivul pentru care am fost astăzi aici", a declarat ministrul, prezent la Clubul Sportiv Dinamo, unde a avut loc deschiderea Campionatului European de Futsal al Persoanelor cu Diabet - DiaEuro 2017.

Şi ministrul Tineretului şi Sportului, Marius-Alexandru Dunca, a încurajat persoanele cu diabet să facă sport.

"Susţinem persoanele cu diabet, eu l-am avut în familie pe tatăl meu şi ştiu ce înseamnă, vreau să-i felicit pe aceşti oameni pentru că sunt nişte modele, nişte exemple pentru noi toţi, pentru că cel mai de preţ lucru pe care îl avem este sănătatea. Acest lucru demonstrează că putem da o şansă vieţii prin activităţi sportive. Suntem la a doua ediţie pe care o organizăm în România, suntem campioni europeni şi sper să fim şi a treia oară anul acesta. Dacă vrem să avem o sănătate cât mai bună, sportul este cel mai important", a spus Dunca.

Pentru prevenirea crizelor hipoglicemice, persoanele cu diabet zaharat pot fi ajutate şi de câini utilitari, special antrenaţi, care pot mirosi variaţiunile glicemiei. În cadrul ceremoniei de deschidere a DiaEuro 2017, un astfel de câine a însoţit unul dintre participanţi venit din Portugalia.

"Este primul astfel de câine din Portugalia, care a fost antrenat pentru acest scop. El este peste tot cu noi, cu echipa, pe la toate concursurile. Sperăm ca în viitor, în toată Europa, să se implementeze acest proiect şi să fie antrenaţi tot mai mulţi câini. Are trei metode prin care te anunţă dacă ai vreo problemă cu glicemia: începe să latre, îţi atinge corpul sau se aşază", a explicat portughezul.

Florin Chivu este unul dintre jucătorii României, face parte din echipă de şase ani şi a fost diagnosticat cu diabet în urmă cu 18 ani. El a atras atenţia că testele de glicemie primite de la stat sunt insuficiente.

"Testele de glicemie sunt insuficiente, în condiţiile în care noi trebuie să facem patru pe zi, primim 100 la trei luni. Faceţi o socoteală. (...) Doctorii diabetologi au foarte mulţi pacienţi, probabil nu au timp să explice şi asta duce la o lipsă a educaţiei", a afirmat sportivul.

"La început a fost greu pentru că toată lumea spunea că nu se poate, dar, în timp, am cunoscut alte persoane cu diabet şi mi-am dat seama că se poate. Atât psihologic, cât şi medical, fără sport nu am putea să ne controlăm diabetul. Ideea este că trebuie să ai un program foarte bine pus la punct, să ştii cât să mănânci, câtă energie trebuie să consumi. Când am aflat că am diabet, jucam fotbal de doi ani, la juniori, toată lumea, doctorii au spus că nu se mai poate să fac sport. Am aflat după doi ani că se poate, dar era prea târziu pentru mine. De când a început acest turneu, de şase ani, noi am ieşit campioni de două ori", a arătat Florin Chivu.

În opinia sa, sportul i-ar ajuta foarte mult pe copiii diagnosticaţi cu diabet. "Ştiu că în Ungaria există o şcoală de sport pentru copiii cu diabet şi lucrul acesta se vede la ei. La noi, nici doctorii nu ne încurajează să facem sport, o spun din propria experienţă", a mai spus Chivu.

În perioada 16 - 23 iulie, Bucureştiul este, în premieră, gazda Campionatului European de Futsal al Persoanelor cu Diabet - DiaEuro 2017, competiţie organizată de către Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România sub egida Federaţiei Internaţionale de Diabet Regiunea Europa (IDF Europe).

Echipe formate din persoane cu diabet din 12 ţări se vor întrece la DiaEuro 2017 pentru a demonstra că diabetul zaharat nu trebuie să fie un obstacol în practicarea sportului şi că cei care au această boală pot fi angrenaţi cu succes în activităţi sportive, competiţionale sau recreaţionale.Agerpres

Subiecte în articol: ministrul sanatatii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri