Jurnalul.ro Cultură Minunata lume nouă 

Minunata lume nouă 

de Maria Coman     |   

Migrația uriașă din ultimul secol, în special spre America și țările occidentale, a dus la schimbări profunde în viața și cultura tuturor oamenilor. Se scrie încă destul de puțin despre adaptare, deși e una dintre principalele probleme ale zilelor noastre. 

Interior. Chinatown ne vorbește despre cum arată viața cuiva care nu se simte protagonistul propriei existențe și despre constrângerile unei astfel de vieți. Willis Wu și-a dorit dintotdeauna să fie Tipul Care Se Pricepe La Kung Fu, dar până una-alta, trebuie să se mulțumească cu a fi unul dintre miile de Bărbați Asiatici Generici care-și găsesc un rost pe platourile de filmare ale serialelor polițiste de la Hollywood. Își va îndeplini el visul, va reuși el să-și găsească locul în marea narațiune americană și dacă da, cu ce preț? O devoalare caustică a visului american, o perspectivă empatică față de cei care se străduiesc, dar nu reușesc să se integreze și o explorare plină de umor și de autoironie a stereotipurilor rasiale din America.

Adunare este povestea unei tinere de culoare din Londra - fără nume și fără vârstă -, o chestionare a identității feminine, precum și o critică rasială și socială. Povestitoarea se pregătește să participe la o petrecere extravagantă în grădina familiei iubitului său, situată într-o regiune rurală îndepărtată, în Anglia. În același timp, se gândește cu grijă la piesele din care este alcătuită. Pe măsură ce trec clipele și viitorul bate la ușă, nu se poate gândi decât la o întrebare: oare e timpul să renunțe la toate? Adunare este povestea poveștilor pe care le trăim - despre rasă și clasă, despre siguranță și libertate, despre învingători și învinși. Este povestea unei femei care îndrăznește să preia controlul, chiar dacă pentru asta poate plăti cu propria viață.

Americana este povestea de dragoste a lui Ifemelu și a lui Obinze, marcată de regimul militar din Nigeria anilor ’90 și de problemele rasiale din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. În 2013 a câștigat National Book Critics Circle Award și a fost pe lista  10 Best Books ale anului din New York Times Books Review. Cei doi pleacă din Nigeria condusă de militari pentru Occident. Frumoasă și sigură de sine, Ifemelu se îndreaptă spre America, unde, în ciuda succesului ei academic, este forțată să se lupte cu ceea ce înseamnă să fii negru, pentru prima dată. Obinze, liniștit și grijuliu, sperase să i se alăture, dar cu America de după 11 septembrie închisă pentru el, se cufundă în schimb într-o viață periculoasă, fără documente, la Londra. Cincisprezece ani mai târziu, se reunesc într-o Nigerie nou democratică și pasiunea lor se reaprinde. Și reciproc, și pentru patria pe care au părăsit-o. 

Refugiații este un volum cu povești ale refugiaților vietnamezi. Scrise pe parcursul a douăzeci de ani, prozele scurte explorează probleme precum imigrația, dezrădăcinarea, lupta pentru regăsirea identității și reconcilierea cu propriul trecut. Personajele care populează universul lui Viet Thanh Nguyen sunt prinse între două lumi: de la tânărul refugiat vietnamez care suferă un profund șoc cultural atunci când vine în San Francisco să locuiască alături de doi bărbați gay la tânăra femeie bântuită de uciderea fratelui ei pe mare, cu ani în urmă în timp ce fugeau din Vietnam cu o barcă, proza lui Nguyen este o mărturie captivantă a visurilor și a dificultăților greu de închipuit prin care trec acești oameni. Personajele sunt ființe umane complicate și merită atenția și înțelegerea noastră. 

Anul fugarilor În timp ce valurile de refugiați din calea războiului din Siria au creat în Europa una dintre cele mai grave și mai urgente crize umanitare ale secolului, migranții ilegali ajunși cu bine din alte părți ale lumii pe tărâmurile mult visate din Vest rămân captivi în păienjenișul sărăciei, șomajului, al muncii la negru istovitoare și prost plătite. Dar poate că realitatea cel mai puțin cunoscută este cea a sacrificiilor pe care migranții ilegali le fac în țările lor pentru a-și putea cumpăra șansa să treacă în Occident, unii cu prețul vieții.

Sahota spune povestea a trei indieni din caste diferite - Tochi, Avtar și Randeep - care, plecând din India, își amanetează viețile, fiecare cu alt preț. Una dintre cele mai răvășitoare scene ale romanului este cea în care unul dintre ei se lasă operat într-o cocioabă mizeră, după ce ia decizia să-și vândă un rinichi.

Și o carte despre cei care rămân. Ochii tuaregului este povestea lui Gacel Sayah şi a familiei sale. Tema centrală este impactul nociv pe care civilizaţia îl are asupra modului de viaţă tradiţional al unor comunităţi ce au ştiut să păstreze o legătură strânsă cu natura. Pentru milioane de telespectatori din lumea întreagă, raliul Paris-Dakar este unul dintre principalele evenimente sportive ale anului, iar pentru concurenţi, o ocazie de a-şi demonstra calităţile şi a-şi testa limitele. Dar pentru tuaregi, acesta nu reprezintă decât o competiţie absurdă, ce devastează teritoriul pe care îl stăpânesc de veacuri şi ameninţă să distrugă una dintre cele mai vechi populaţii ale lumii orientale.  



 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri