Jurnalul.ro Cultură Teatru „Mofturi, nazuri şi şantaje" – un spectacol de comedie non-verbal prin care este promovată incluziunea culturală prin teatru  

„Mofturi, nazuri şi şantaje" – un spectacol de comedie non-verbal prin care este promovată incluziunea culturală prin teatru  

de Magdalena Popa Buluc    |   

În inima teatrului, o nouă piesă magică a prins viață: „Mofturi, nazuri şi şantaje", un proiect cultural iniţiat de Asociaţia Epancin Art, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Un spectacol de comedie non-verbal care deschide o ușă către un univers fascinant al expresiei artistice. Prin povestea acestei piese vă invităm într-un tărâm în care simțurile nu se limitează la sunete, ci se deschide în fața unui ocean de emoții.

„Mofturi, nazuri și șantaje” este un proiect de cercetare, creaţie şi accesibilizare a culturii pentru persoanele cu deficienţe de auz care va rezulta în creaţia unui spectacol de teatru, cu implicarea a 8 artişti, având 5 reprezentaţii la CINETic. Proiectul constă în construirea unui spectacol de comedie la care nu va fi necesar un interpret, folosind doar mijloace non-verbale de exprimare. Un produs artistic pentru persoanele cu deficiență de auz la care poate participa și publicul care aude, reușind astfel un tip de incluziune reală.

„Majoritatea evenimentelor la care participă persoanele cu deficiență de auz, au interpret sau supratitrare. Inovația din cadrul proiectului nostru constă în faptul că nu este nevoie de acestea pentru înțelegerea spectacolului. «Mofturi, nazuri şi şantaje» reprezintă o punte între lumea auzului și cea a tăcerii, un spectacol care vă invită să descoperiţi frumusețea și puterea comunicării non-verbale. Prin această piesă, teatrul devine un loc al conexiunii și al înțelegerii reciproce, în care bariera auditivă este învinsă și toți se simt parte a aceleiași lumi magice a artei“, declară actriţa Nicoleta Moscalenco, Preşedintele Asociaţiei Epancin Art.

Procesul de lucru pentru a construi acest spectacol a fost unul colaborativ. Iar punctul de pornire a fost personajele din Commedia dell’Arte cu care echipa artistică s-a jucat, le-a modelat și le-a transformat în personaje contemporane care trăiesc, descoperă și se dezvoltă într-un spațiu fictiv (imaginația creatoarei).

Fără cuvinte, actorii transpun într-un mod unic și captivant sentimentele personajelor prin expresii faciale, gesturi și mișcări grăitoare. Spectatorii vor simţi vibrația puternică a emoțiilor în aer și vor fi purtați într-o călătorie de transformare și descoperire. Prin acest scenariu, scena devine un loc al conexiunii și al înțelegerii reciproce, în care bariera auditivă este învinsă și toți se simt parte a aceleiași lumi magice a teatrului.

„Prin această inițiativă, Asociaţia Epancin Art promovează incluziunea și evidențiază faptul că teatrul poate fi un mediu în care toată lumea se poate bucura de frumusețea artei, indiferent de deficiențele auditive. Este un moment de conectare, în care putem înțelege și aprecia diversitatea și unicitatea fiecărei persoane. Vă încurajăm să vă aduceți prietenii și familia pentru a se alătura acestui spectacol emoționant. Este o oportunitate de a învăța, de a explora și de a ne deschide inimile și mințile către o lume mai incluzivă și empatică“, adaugă preşedinta asociaţiei.

Sinopsis

Te-ai întrebat vreodată cum este în mintea unui autor? Cum este procesul creator? În spectacolul „Mofturi, nazuri și șantaje” ai ocazia să descoperi o lume minunată a imaginației, a fantasticului creativ. O lume desenată și colorată de o tănără autoare pe nume Sabrina. Procesul de scriere este uneori amuzant, alteori frustant, dar și satisfăcător. Spectacolul nostru este non verbal (personajele nu scot niciun sunet), o comedie spumoasă despre iubire, prietenie, compasiune, despre relațiile interumane. 

„Mofturi, nazuri și șantaje” este un proiect ambițios care își propune crearea unui mediu cultural incluziv în care un spectacol de teatru poate fi urmărit atât de persoane care aud, cât și de cei cu deficiențe de auz.

Vă invităm pe TOȚI la teatru să râdem, să ne bucurăm și mai ales să trăim împreună o experiență scenică a unui subiect inspirat din ’.

Regie colectivă

Distribuţie: Ada Dobrea, Andrei Atabay, Ioana Lixăndroaia, Robert Poiană, Nicoleta Moscalenco

Dramaturgie: Bianca Trifan

Mişcare scenică: Simona Baciu

Scenografie: Ioana Ungureanu

Light design: Andreea Iacomiţă

Foto/video: Andreea Lăcătuş

Reprezentaţiile spectacolului „Mofturi, nazuri și șantaje”:

  • Vineri, 23 iunie, PREMIERA, ora 19:00, sala CINETic (str. Tudor Arghezi nr. 3B)
  • Sâmbătă, 24 iunie, ora 19:00, sala CINETic (str. Tudor Arghezi nr. 3B)
  • Duminică, 25 iunie, ora 19:00, sala CINETic (str. Tudor Arghezi nr. 3B)
  • Luni, 26 iunie, ora 19:00, sala CINETic (str. Tudor Arghezi nr. 3B)
  • Marţi, 27 iunie, ora 19:00, sala CINETic (str. Tudor Arghezi nr. 3B)

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri