Jurnalul.ro Ştiri Social Mortalitate infantilă dublă la sate, față de orașe

Mortalitate infantilă dublă la sate, față de orașe

de Diana Scarlat    |   

În mediul rural mor aproape de două ori mai mulți copii decât în mediul urban. Această situație reiese dintr-un studiu recent al organizației Salvați Copiii, care arată că principala cauză este absența medicilor. În același timp, medicii și asistentele pleacă să muncească în străinătate, iar procentul absolvenților care-și găsesc loc de muncă în România este de 5%.

 

Studiul organizației Salvați Copiii arată că s-ar fi putut preveni cele mai multe dintre cauzele mortalității infantile din mediul rural din România, dacă mama ar fi avut acces atât la informație medicală adecvată, cât și la asistență medicală constantă, în timpul sarcinii. “Fenomenul este constant mai grav în mediul rural, astfel că, în 2015, potrivit datelor INSSE, rata mortalității infantile a fost de 10 la mie în mediul rural și de 6 la mie în mediul urban. În cifre absolute, din totalul de 1.493 de copii care nu au supraviețuit,  851 erau din mediul rural și 642 din mediul urban. Principala cauză a mortalității infantile în mediul rural rămâne accesul limitat la asistență medicală adecvată, atât în supravegherea sarcinii, cât și în primele luni de viață a nou-născutului”, arată studiul.

Medicilor nu li se oferă condiții

Medicii nu ajung în mediul rural din cauza lipsei de colaborare cu autoritățile, iar atunci când ajung, fie cabinetele medicale sunt puține și greu accesibile pentru toți locuitorii unei comune, fie spitalele sunt prea departe și, chiar dacă există, nu au dotările necesare pentru a salva pacienții. „Multe spitale sunt în pericol să se închidă, mai ales din cauza plecării anesteziștilor. Am încercat să convingem consiliile județene să colaboreze, pentru a le oferi condiții decente de lucru medicilor rezidenți. După rezidențiat, unui medic nu i se oferă nimic, ba chiar veniturile i se reduc, pentru că nu mai există bursele, nu are dotările necesare pentru a-și practica meseria și intervine o frustrare. Sistemul medical din România este grav afecatat”, spune Clara Matei, director executiv al Asociației Medicilor Rezidenți.

Sprijin pentru comunitățile defavorizate

Organizația Salvați Copiii arăta în 2012 că, în 28 de comunități defavorizate analizate, 47 % dintre femeile gravide nu făcuseră nicio ecografie până la acel moment, 42 % nu făcuseră analizele recomandate, 37 % nu au fost la niciun control ginecologic, iar 12 % dintre acestea nu au fost controlate de medicul de familie. Anul acesta, organizația continuă efortul  de combatere a mortalităţii infantile, prin dotarea maternităților cu aparatură medicală necesară supraviețuirii copiilor prematuri și garantarea unor servicii medicale și sociale complexe pentru gravide și nou-născuți în 28 de comunități defavorizate, din 14 județe.

 

Trebuie crescută asistența comunitară, nu numai cea de la SMURD, care să poată prelua cazurile din localitățile izolate. Consiliile județene pot rezolva aceste probleme. Clara Matei, director executiv al Asociației Medicilor Rezidenți

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri