Seismele fac ca eforturile de salvare să fie și mai dificile și mai periculoase, când echipele se află în clădirile șubrezite, relatează The Guardian.
Replicile sunt cutremure mai mici care vin după un seism mai mare, în aceeași zonă, pe măsură ce scoarța terestră deplasată se reglează după șocul principal.
Acestea scad constant în magnitudine și frecvență, conform unui sistem recunoscut științific, dar pot continua zile sau chiar săptămâni întregi.
Între timp, bilanțul morților în Turcia și Siria a depășit 19.000 de persoane. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că bilanțul victimelor cutremurului devastator de luni din țara sa a ajuns la 16.170 de morți, ceea ce ridică la 19.362 numărul total al victimelor din Turcia și Siria.
Oficiali din Siria au declarat joi că bilanțul morților în zonele controlate de guvern se ridică la 1 262, în timp ce în zonele controlate de rebeli din nord-vestul țării au fost raportate 1.930 de decese.
Experții au declarat că se așteaptă ca bilanțul morților și al răniților să continue să crească puternic în zilele următoare.
UPDATE:Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit luni Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 17.176 de morți, potrivit autorităților, citate de CNN
În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 14.014 morți, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce vizita zonele afectate din orașul Gaziantep, în sudul țării.
Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puțin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă "Căștile albe", și 1.262 de morți în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.
Alte zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind rănite în ambele țări, în timp ce echipele de salvare se străduiesc să localizeze supraviețuitori printre dărâmăturile clădirilor căzute, în mijlocul unei rafale de iarnă rece.
Un înalt oficial ONU a declarat că 10,9 milioane de persoane au fost afectate de dezastrul din Siria, în timp ce noile căderi de zăpadă au agravat și mai mult criza umanitară.
Numărul persoanelor care aveau nevoie de asistență în regiune înainte de cutremur se ridica la 15,3 milioane - dar această cifră va trebui acum revizuită, a declarat în cadrul unei ședințe coordonatorul rezident al ONU pentru Siria, El-Mostafa Benlamlih.
Numai în orașul antic Alep, se crede că 100.000 de persoane au rămas fără adăpost, 30.000 dintre acestea fiind în prezent adăpostite în școli și moschei.
"Aceia sunt cei norocoși", a spus el. Restul de 70.000 "au parte de zăpadă și frig și trăiesc într-o situație teribilă", a adăugat el.
Un lucrător umanitar care distribuie provizii în orașele din nordul Siriei a declarat pentru CNN că oamenii fără adăpost dorm în mașinile lor în mijlocul unei situații "foarte, foarte dificile".
"Cei care sunt încă în viață sub dărâmături ar putea muri din cauza frigului", a declarat Dr. Mostafa Edo, directorul de țară pentru MedGlobal.
Asistența în Siria este "departe de a fi suficientă", în condițiile în care ONU a cerut ajutor "urgent" pentru salvarea de vieți, a declarat trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen.
În teritoriile controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, se așteaptă ca ajutorul extrem de necesar să sosească joi de pe teritoriul turc printr-un punct de trecere a frontierei.
"Am fost asigurați că vom reuși să trecem primul ajutor astăzi, iar apoi vor veni mai multe ajutoare", a declarat Pedersen.
Regimul sirian este evitat de majoritatea țărilor occidentale, după ce o campanie mortală condusă de președintele Bashar al-Assad pentru a înăbuși revolta pașnică a țării în 2011 a explodat într-un război civil și a dus la o criză umanitară continuă.
În timp ce Turcia a primit ajutor din partea a zeci de țări, situația ajutorului în Siria este mai puțin clară, deoarece Assad a folosit ocazia pentru a cere ridicarea sancțiunilor împotriva regimului său.
Victimele siriene ale cutremurului devastator ar putea deveni acum ostatici ai politicii care a divizat țara timp de peste un deceniu, au avertizat analiștii de la CNN
Stire initială: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apărat răspunsul guvernului său la cele două cutremure catastrofale, afirmând că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului. Cel puțin 15.000 de persoane au murit în Turcia și în nordul Siriei, scrie BBC
Criticii au susținut că răspunsul serviciilor de urgență a fost prea lent și că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situația este acum "sub control".
Liderul principalului partid de opoziție din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. "Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan", a spus el.
Președintele a respins acuzația și a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: "Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfășoare campanii negative în interes politic", a declarat el reporterilor din Hatay.
Mii de supraviețuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranța dispare pentru mulți dintre cei prinși sub dărâmături.
Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că supraviețuitorii ar putea fi puternic afectați de temperaturile scăzute.
"Avem o mulțime de oameni care au supraviețuit în aer liber, în condiții din ce în ce mai rele și îngrozitoare", a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenție în caz de cutremur al OMS.
"Suntem în pericol de a asista la un dezastru secundar care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul inițial dacă nu ne mișcăm în același ritm și cu aceeași intensitate cu care o facem în ceea ce privește căutarea și salvarea."
În Siria, țară vecină, eforturile de ajutorare au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura.
Punctul de trecere Bab al-Hawa dintre Turcia și Siria a fost închis de la cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.
În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a declarat că drumul ar putea fi accesibil în curând, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că țara lucrează pentru a deschide alte două treceri de frontieră pentru a ajuta la intrarea ajutoarelor în țară.
"Există unele dificultăți în ceea ce privește ajutoarele Turciei și ale comunității internaționale care ajung în Siria. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două treceri de frontieră", a declarat el.
UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistență din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât și în cele controlate de rebeli.
Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al președintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancțiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.
"Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancțiunilor europene și americane", a declarat Bouthaina Shabban.
(sursa: Mediafax)