Judecătorii CCR urmează să analizeze, în ședința de astăzi, cererea de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamenul României și Guvern, generată, în opinia premierului Ludovic Orban, de depunerea și citirea moțiunii de cenzură în timpul unei sesiuni extraordinare. Moțiunea nu a apucat să fie votată, deoarece, în ultima zi a vacanței parlamentare, Partidul Social Democrat nu a reușit să aducă în sala de plen numărul minim de 233 de senatori și deputați, pentru a fi întrunit cvorumul de ședință. Ieri, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a precizat că se așteaptă decizia CCR, pentru a se analiza dacă se va supune totuși la vot moțiunea de cenzură sau dacă urmează să fie depusă sau nu o altă moțiune.
Guvernul a sesizat, luna trecută, Curtea Constituțională, pe motiv că Opoziția parlamentară a depus o moțiune de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii, fără dezbaterea şi votarea acesteia. Executivul scrie, în întâmpinarea formulată, că sesizarea vine ca urmare a încălcării articolului 113, coroborat cu articolul 66 din Constituție, în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.
În cererea de constatare a conflictului, se mai arată că moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori, cu titlul „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată” având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 „nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus”. De asemenea, conform sesizării, cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună „la momentul iniţierii moţiunii de cenzură”.
Care sunt următorii paşi
Reamintim că, pe 31 august, moțiunea de cenzură nu a putut fi supusă votului, deoarece mai mulți parlamentari de la PSD, dar și foști membri ai ALDE au absentat de la ședință, nefiind, astfel, întrunit cvorumul. Ca efect, patru parlamentari PSD au fost excluși din partid, Unul dintre aceștia s-a înscris, imediat după acest episod, în PNL, primind și garanții că se va găsi pe lista eligibilă a liberalilor la alegerile generale.
Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că astăzi se va analiza „şi ideea unei moţiuni simple de cenzură. Sperăm să nu fie cazul, deşi toate premisele începerii anului şcolar arată un dezastru. Cred că preşedintele a vorbit că este posibil să avem o generaţie pierdută în educaţie. Nu ne putem permite aşa ceva. Orice generaţie pierdută este un mare eşec. Ce pierdem acum în primul semestru de la şcoală cred că putem recupera anul viitor”. Social-democrații așteaptă și decizia CCR pentru a stabili, definitiv, dacă moțiunea depusă luna trecută, va mai putea fi supusă la vot și, eventual, dacă ar mai fi oportun un astfel de vot
Decizie importantă la CCR. Judecătorii vor tranșa problema demiterii unui Executiv în sesiunea extraordinară a Parlamentului